Ciemne bułki z pestkami dyni

Bułki powstałe z dwóch odmian mąki żytniej typu 720 i 2000. Do tego pestki dyni i mamy zdrowe śniadanie.

Ocena:
1 5

Składniki na 10 bułek.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki żytniej typu 720
  • 2 szklanki mąki żytniej BIO 2000
  • 2,5 łyżeczki glukozy
  • 1 i 1/3 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/roślinnego/rzepakowego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • 1 surowe białko
  • 2 łyżki mleka
  • 5-6 łyżek pestek dyni

Białko przelewamy do niewielkiej miseczki i lekko podbijamy. Następnie dodajemy mleko i łączymy składniki.


Wykonanie:

W 1/3 szklanki letniej wody rozpuszczamy drożdże wraz z glukozą.

Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki żytniej i dodajemy do nich sól, olej, rozpuszczone drożdże wraz z glukozą oraz pozostałą wodę. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto wykładamy z miski i na stolnicy kształtujemy w wałek. Wałek ciasta dzielimy na 10 równych części. Każdą część formujemy w kwadrat lub prostokąt o grubości około 2 cm. Tak ukształtowane, surowe bułki przekładamy na blachę do pieczenia, zachowując przy tym odstęp między nimi. Bułki przykrywamy suchą, czystą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy białkiem i posypujemy pestkami dyni, a następnie pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra - dół). Upieczone bułki ściągamy z blachy i pozostawiamy do przestygnięcia - nie kroimy ciepłych bo zrobią się nam zakalce. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 17/04/2014


comments powered by Disqus