Ciasto z pod lady

Ciasto robiłam na "wyczucie" gdyż nigdzie nie mogłam na niego znaleźć przepisu, a piekarnia w której można je kupić nie zdradzi receptury. Tak więc sposobem albo się uda albo nie .... wyszło pyszne ciasto z bakaliami, biała i gorzka czekoladą, do tego idealna masa budyniowa i lekki a zarazem prosty biszkopt

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt ucierany:
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej / tortowej typ 450
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 3 łyżki oleju roślinnego / rzepakowego / słonecznikowego
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do miski przesiewamy ze sobą mąkę pszenną, mąkę krupczatkę oraz proszek do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier i dokładnie łączymy składniki. Następnie, na przemian dodajemy żółtka, wodę i olej - miksujemy aż powstanie nam jasnozłota masa. Gdy mamy już jednolitą konsystencję, mikser zamieniamy na łyżkę drewniana lub trzepaczkę i do powstałej masy jajecznej dodajemy przesiane mąki, które bardzo delikatnie łączymy.

Surowy biszkopt przelewamy do formy prostokątnej i pieczemy go w 150 stopniach Celsjusza przez 20 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Z podanego przepisu pieczemy jeszcze jedne biszkopt ucierany.


Składniki na masę bakaliową:
  • 650 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2x40 g)
  • 1/2 szklanka cukru kryształu
  • 300 g miękkiego masła
  • 2 kieliszki wódki
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów
  • 50 g rodzynków
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 150 g białej czekolady
  • 150 g gorzkiej czekolady

Orzechy oraz czekolady siekamy w duże kawałki.

Do rondelka wlewamy 550 ml mleka dodajemy do niego cukier kryształ. Rondelek stawiamy na małym palniku. Mleko doprowadzamy do zagotowania. Pozostała część mleka wlewamy do garnuszka i dodajemy do niego sypkie budynie. Oba składniki łączymy na jednolitą masę. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut. Nie zapominamy o mieszaniu budyniu by nie przywarł nam do dna rondla. Ugotowany budyń ściągamy z palnika, przykrywamy pokrywką / talerzykiem i odstawiamy do przestygnięcia.

Masło ucieramy / miksujemy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń oraz alkohol i ucieramy na jednolitą, gładka masę. Do utartego kremu dodajemy bakalie - łączymy składniki.


Składniki na masę śmietanową:
  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (1 x 40 g)
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 100 g masła

Do rondelka wlewamy 250 ml mleka. Rondelek stawiamy na małym palniku. Mleko doprowadzamy do zagotowania. Pozostała część mleka wlewamy do garnuszka i dodajemy do niego sypki budyń wraz z cukrem. Składniki łączymy na jednolitą masę. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut. Nie zapominamy o mieszaniu budyniu by nie przywarł nam do dna rondla. Ugotowany budyń ściągamy z palnika, przykrywamy pokrywką / talerzykiem i odstawiamy do przestygnięcia.

Masło ucieramy / miksujemy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy na jednolitą, gładka masę

Powstała masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.


Dodatkowo:
  • 5 łyżek kawy cappuccino o smaku orzechowym
  • 2 kieliszki wódki
  • 1 kieliszek wody

W niewielkiej miseczce łączymy alkohol z wodą.


Wykonanie:

Upieczony, przestudzony biszkopt nasączamy mieszaniną alkoholu i wody. Na biszkopt równomiernie rozkładamy masę bakaliową, którą przykrywamy drugim biszkoptem ówcześnie obustronnie nasączonym alkoholem z wodą. Na biszkopt wyciskamy łezki masy śmietanowej. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 2-3 godziny do lodówki (a najlepiej na cała noc).

Tuz przed podaniem ciasto oprószamy kawą cappuccino.

Smacznego


Data publikacji: 07/02/2015


comments powered by Disqus