Ciasto z płatków owsianych przełożone grysikowo-orzechową masą
Połączenie zdrowego ze słodkim tak można to ująć, bo czym innym są placki powstałe na bazie płatków owsianych , przełożone masą grysikowo- orzechową ale oblane lukrem i czekoladą ?





Składniki na blaszkę prostokątną 20 cm x 27 cm.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Średnio nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.
Składniki na jeden blat ciasta:
- 2 surowe jajka ( 2 x 2 surowe jajka)
- 3/4 szklanki cukru pudru ( 2 x 3/4 szklanki cukru pudru)
- 50 g margaryny ( 2 x 50 g margaryny )
- 1 i 1/4 szklanka płatków owsianych (2 x 1 i 1/4 szklanka płatków owsianych)
Tłuszcz przekładamy do miski , dodajemy do niego cukier a następnie składniki ucieramy na jednolitą , gładką masę. Do utartego tłuszczu dodajemy jajka - ucieramy . Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą - do powstałej masy wsypujemy płatki owsiane i dokładnie łączymy składniki. Powstała masę pozostawiamy na 10-15 minut by zmiękła.
Po upływie podanego czasu masę przekładamy do blaszki (rozkładamy ją równomiernie) i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na jasno brązowy kolor ( piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Z podanego przepisu wykonujemy jeszcze jedno ciasto owsiane.
Składniki na masę orzechowo - grysikową :
- 50 g kaszy manny "grysiku" (użyłam kaszy ekspresowej)
- 125 ml mleka
- 100 g orzechów włoskich zmielonych
- 150 g cukru pudru
- 125 g miękkiego masła
- 1 kieliszek wódki/ spirytusu / rumu
Mleko wlewamy do rondla, dosypujemy do niego kasze mannę. Składniki kładziemy na najmniejszym palniku i gotujemy je przez 5 -7 minut. Następnie dodajemy zmielone orzechy i dokładnie łączymy składniki. Powstała masę ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Masło przekładamy do makutry i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy cukier puder - ucieramy. Nie przestajemy ucierać - stopniowo dodajemy zimną kaszę mannę. Do powstałej masy wlewamy alkohol - rozcieramy.
Powstała masę wkładamy do lodówki by stwardniała.
Składniki na lukier na surowo:
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka spirytusu
Lukier należy przygotować gdy mamy już złożone ciasto.
Wsypać mączkę cukrową do miski z kamionki. Dodać do niej alkohol, sok z cytryny oraz stopniowo dodać wodę i bez przerwy ucieramy pałką drewnianą. Gdy lukier zacznie dobrze gęstnieć wylać na ciasto.
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 25 g masła
Do rondla przekładamy masło oraz drobno połamaną czekoladę. Składniki umieszczamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu doprowadzamy do stopienia się a następnie połączenia się składników. Gotową polewę czekoladową ściągamy z palnika.
Wykonanie:
Czystą , prostokątną blaszkę ponownie wykładamy papierem do pieczenia ( najlepiej tą blaszkę w której piekliśmy ciasta).
Oba blaty ciasta ,z wierzchu smarujemy lukrem i pozostawiamy do jego zastygnięcia.
Jeden z blatów ciasta wkładamy do blaszki ale do góry nogami - ta strona ciasta , której nie oblaliśmy lukrem będzie naszą wierzchnią strona ( zdjęcie poniżej), na którą wykładamy masę orzechowo - grysikową. Masę przykrywamy drugim blatem ciasta tak o lukrowana strona ciasta pozostała na wierzchu.. Następnie gotowe ciasto z wierzchu polewamy roztopiona czekoladą. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 1-2 godzin do lodówki ( a nawet i na całą noc).
Ciasto kroimy na 16 kwadratów ostrym nożem.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 28/09/2013
comments powered by Disqus