Ciasto z pijaną śliwką i masą kajmakową

Kakaowy biszkopt, powidła śliwkowe, masa kajmakowa, pijane śliwki i gruba warstwa polewy czekoladowej....

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Do tego ciasta będziemy musieli od 400-500 g suszonych śliwek węgierek zalać po brzegi spirytusem i pozostawić na 2-3 doby (ja pozostawiłam śliwki w alkoholu na dwa tygodnie).


Składniki na kakaowy biszkopt:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 2 surowe jajka ( wielkość L)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stołowe oleju ( słonecznikowego/roślinnego/rzepakowego )

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka- miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy ( stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam kakaowa masa.

Kakaową masę przekładamy do formy i pieczemy ją w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.


Składniki na masę kajmakowo - śliwkową:
  • 400 g gotowej masy kajmakowej z puszki
  • 350 g miękkiego masła
  • 5 kieliszków alkoholu w którym zalaliśmy śliwki

Miękkie masło przekładamy do miski i ubijamy na puch. Do utartego tłuszczu, stopniowo przekładamy gotową masę kajmakową oraz alkohol. Składniki łączymy w jednolitą, gładką masę.


Składniki na polewę czekoladową:
  • 200 g czekolady np. mlecznej
  • 1 duża, kopiata łyżka gorzkiego kakao
  • 40 g miękkiego masła
  • 3 łyżki mleka

Do niewielkiego rondelka przekładamy drobno posiekaną czekoladę, masło, mleko i gorzkie kakao. Rondelek ze składnikami umieszczamy na najmniejszym palniki i na bardzo małym ogniu doprowadzamy do roztopienia a następnie połączenia się składników. Powstałą polewę czekoladową ściągamy z palnika i lekko przestudzamy (uwaga polewa nie może się zagotować).


Dodatkowo:
  • 400-500 g suszonych śliwek węgierek, które wcześniej zalaliśmy alkoholem
  • 15-20 g posypki czekoladowej
  • 3-4 łyżki powideł śliwkowych

Wykonanie:

Formę prostokątną w której pieliliśmy biszkopt, wykładamy czystym papierem do pieczenia. W formie umieszczamy upieczony, przestudzony biszkopt, smarujemy go równo powidłami śliwkowymi a następnie rozkładamy równomiernie masę kajmakowo - śliwkową. Na masie układamy "pijane" śliwki, które polewamy gęstą polewą czekoladową. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na noc do lodówki. Po upływie 12 godzin, przed samym podaniem ciasto dodatkowo zdobimy czekoladową posypką - na szczycie każdej śliwki układamy po jednym kawałku posypki czekoladowej.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 21/03/2014


comments powered by Disqus