Ciasto z musem, truskawkami i biszkoptami
Lekkie, jogurtowe ciasto na popularnych biszkoptach "języczkach", z niesamowicie truskawkowym musem... i jeszcze więcej truskawek.





Składniki na keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm,
Blaszkę, przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na mus owocowy:
- 1 opakowanie sypkiej galaretki np. o smaku truskawkowym
- 150 ml wrzącej wody
- 350 g truskawek
We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypką galaretkę.
Owoce myjemy, osączamy na durszlaku i truskawką wycinamy ogonki. Za pomocą blendera owoce mielimy na miazgę. Zmiażdżone owoce łączymy z rozpuszczoną wcześniej sypką galaretką.
Płynnymi owocami wylewamy formę i wstawiamy do lodówki by galaretka z owocami dobrze stężała.
Składniki na mus jogurtowy:
- 700 ml jogurtu naturalnego
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej do ciast i deserów
- 100 ml wrzącej wody
We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywczą i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.
Jogurt naturalny łączymy z cukrem pudrem i z rozpuszczoną żelatyną spożywczą.
Dodatkowo:
- 500 g świeżych truskawek
- 9 sztuk podłużnych biszkoptów ("języczków")
Owoce myjemy, osączamy na durszlaku i w 12 truskawkach średniej wielkości wycinamy ogonki. Pozostałe truskawki pozostawiamy z ogonkami.
Wykonanie:
Z lodówki wyciągamy formę z zastygnietymyi owocami na które wylewamy lekko stężały równomiernie mus jogurtowy. Do musu jogurtowego lekko wkładamy truskawki (ostrym czubkiem w dół) a następnie na wiech musu układamy podłużne biszkopty. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na 3-4 godziny w lodówce.
Gdy masy dobrze się już zsiądą- ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy z formy i jego wierzch, tuż przed podaniem zdobimy truskawkami. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 25/05/2016
comments powered by Disqus