Ciasto z musem borówkowym bez pieczenia
Sezon borówkowy, jagodowy w pełni dla tego też proponuje na gorące dni lekkie ciasto z musem śmietanowym. Szybkie w wykonaniu bo tylko łączymy owoce, śmietanę, żelatynę, układamy biszkopty.... i gotowe :),





Składniki na keksówke o wymiarach 10 x 27 cm,
Blaszkę, przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na mus owocowy:
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 50 ml wrzącej wody
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki cukru z dodatkiem wanilii
We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywczą i pozostawiamy ją do przestygnięcia (ale nie stężenia).
Do miski wlewamy kremówkę, dodajemy cukier z dodatkiem wanilii i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo wlewamy żelatynę i dokładnie łączymy składniki.
Ubitą śmietanę przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki by dobrze stężała.
Składniki na mus jogurtowo- borówkowy:
- 600 ml jogurtu naturalnego
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowanie sypkiej galaretki o smaku borówkowym
- 150 ml wrzącej wody
- 200 g borówek leśnych lub amerykańskich
We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypką galaretkę.
Owoce myjemy, osączamy na durszlaku i za pomocą blendera owoce mielimy na miazgę. Zmiażdżone owoce łączymy z rozpuszczoną wcześniej sypką galaretką.
W misce łączymy ze sobą jogurt naturalny, cukier oraz galaretkę z owocami.
Tak przygotowany mus pozostawiamy w lodówce by lekko stężał (ma być lekko płynny).
Dodatkowo:
- 200 g świeżych borówek amerykańskich
- 9 sztuk podłużnych biszkoptów ("języczków")
- listki mięty
Owoce myjemy, osączamy na durszlaku i w 12 truskawkach średniej wielkości wycinamy ogonki. Pozostałe truskawki pozostawiamy z ogonkami.
Wykonanie:
Z lodówki wyciągamy formę z zastygniętą śmietaną. Na nią równomierni i powoli wykładamy mus jogurtowo - borówkowy a następnie na wiech musu układamy podłużne biszkopty. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na 3-4 godziny w lodówce.
Gdy masy dobrze się już zsiądą- ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy z formy i jego wierzch, tuż przed podaniem zdobimy owocami oraz listkami mięty. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 06/08/2020
comments powered by Disqus