Ciasto z musem borówkowym bez pieczenia

Sezon borówkowy, jagodowy w pełni dla tego też proponuje na gorące dni lekkie ciasto z musem śmietanowym. Szybkie w wykonaniu bo tylko łączymy owoce, śmietanę, żelatynę, układamy biszkopty.... i gotowe :),

Ocena:
1 5

Składniki na keksówke o wymiarach 10 x 27 cm,

Blaszkę, przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na mus owocowy:
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 50 ml wrzącej wody
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki cukru z dodatkiem wanilii

We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywczą i pozostawiamy ją do przestygnięcia (ale nie stężenia).

Do miski wlewamy kremówkę, dodajemy cukier z dodatkiem wanilii i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo wlewamy żelatynę i dokładnie łączymy składniki.

Ubitą śmietanę przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki by dobrze stężała.


Składniki na mus jogurtowo- borówkowy:
  • 600 ml jogurtu naturalnego
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowanie sypkiej galaretki o smaku borówkowym
  • 150 ml wrzącej wody
  • 200 g borówek leśnych lub amerykańskich

We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypką galaretkę.

Owoce myjemy, osączamy na durszlaku i za pomocą blendera owoce mielimy na miazgę. Zmiażdżone owoce łączymy z rozpuszczoną wcześniej sypką galaretką.

W misce łączymy ze sobą jogurt naturalny, cukier oraz galaretkę z owocami.

Tak przygotowany mus pozostawiamy w lodówce by lekko stężał (ma być lekko płynny).


Dodatkowo:
  • 200 g świeżych borówek amerykańskich
  • 9 sztuk podłużnych biszkoptów ("języczków")
  • listki mięty

Owoce myjemy, osączamy na durszlaku i w 12 truskawkach średniej wielkości wycinamy ogonki. Pozostałe truskawki pozostawiamy z ogonkami.


Wykonanie:

Z lodówki wyciągamy formę z zastygniętą śmietaną. Na nią równomierni i powoli wykładamy mus jogurtowo - borówkowy a następnie na wiech musu układamy podłużne biszkopty. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na 3-4 godziny w lodówce.

Gdy masy dobrze się już zsiądą- ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy z formy i jego wierzch, tuż przed podaniem zdobimy owocami oraz listkami mięty. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/08/2020


comments powered by Disqus