Ciasto z malinami pod delikatną pierzynką migdałową

O tym cieście można powiedzieć, że jest pyszne, orzeźwiające wręcz idealne. Pyszne biszkopty, mrożone maliny z galaretką, śmietana kremówka i to wszystko przykryte pianką bezową z malinami - czyż nie idealna kompozycja?

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate2
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20cm x 27 cm.

Blaszkę do pieczenia należy dobrze natłuścić i oprószyć mąką pszenną / tortową.

Przed pieczeniem biszkoptów należy nagrzać piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 4 żółtka
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 100 g miękkiej margaryny
  • szczypta soli
  • 70 g płatków migdałowych

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy.

Żółtka wraz z cukrem kryształem i cukrem waniliowym ucieramy na jednolitą, złotą, puszystą masę.

W drugiej misce ucieramy margarynę na puch. Do utartego tłuszczu wlewamy utarte żółtka i dalej ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli ucieramy do momentu połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części:

  • I część masy - wylewamy na wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 15-20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.

Drugą część surowego ciasta wylewamy na drugą blaszkę do pieczenia.

  • II część masy- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do białek dodajemy stopniowo szklankę cukru pudru a następnie łyżkę mąki ziemniaczanej. Ubijamy.

Drugą część surowego ciasta wylewamy na czystą blaszkę, wyrównujemy. Na ciasto kładziemy (łyżką) pianę i posypujemy ja płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez około 15-20 minut. By piana się nam nie spiekła należy przykryć ją papierem do pieczenia - czynność tą robimy dopiero po 10 minutach pieczenia ciasta. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Nie wyciągamy z piekarnika.


Masa ze śmietany kremówki.
  • 600 ml śmietany kremówki 30 %- 36 %
  • 2 opakowania "śnieżki"
  • 2 łyżki cukru pudru

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy do niej stopniowo na przemian cukier puder i "śnieżkę". Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Ubitą kremówkę schładzamy w lodówce.


Dodatkowo:
  • 1 opakowanie truskawkowe galaretki
  • 300 ml gorącej wody
  • 300 g mrożonych malin

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do niej mrożone maliny. Galaretkę z owocami odstawiamy do lekkiego stężenia.

Uwaga: galaretka z mrożonymi malinami szybko tężeje.

Malin nie rozmrażamy.


Wykonanie:

Ciasto I umieszczamy w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy połowę masy z kremówki i wylewamy na nią galaretkę z malinami. Na galaretkę wylewamy drugą połowę masy ze śmietany kremówki i przykrywamy ją ciastem z bezą. Ciasto wkładamy na 30-60 minut do lodówki. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 27/04/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Fb f logo  blue 58 Feed icon