Ciasto z kiwi

Na podwórku robi się przepięknie, tak kolorowo, zielono, świeżo aż chce się żyć. I ta zieleń zainspirowała mnie... no dobra nadmiar kiwi które nie mogliśmy przejeść :-). Polecam bo w cieście znajdziemy idealne połączenie jogurtu, owoców kiwi, śmietany kremówki podkreślonej migdałami.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 20 cm.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ucierany biszkopt :
  • 2 całe jajka (wielkość M/L)
  • 1 opakowanie sypkiego budyniu o smaku śmietankowym (1 x 40 g)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1 łyżki oleju roślinnego/ rzepakowego / słonecznikowego
  • 1 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę pszenną/tortową, sypki budyń i proszek do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka, olej i wodę. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką (ewentualnie na najniższych obrotach miksera łączymy składniki). Do masy jajecznej wsypujemy (stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam jednolita masa.

Surową masę przekładamy do formy i pieczemy ją w 150-160 stopniach Celsjusza przez 25-20 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.


Składniki na masę jogurtową:
  • 1 l jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
  • 3 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1/3 szklanki gorącej wody

W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę.

Do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy cukier i ubijamy przez chwilę. Następnie stopniowo dodajemy rozpuszczoną żelatynę, którą dokładnie łączymy z masą jogurtową.


Składniki na wkładkę z kiwi:
  • 1 kg owoców kiwi
  • 1 i 1/2 cytryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku kiwi lub agrestowa
  • 400 ml wrzącej wody

We wrzącej wodzie (400 ml) rozpuszczamy sypką galaretkę.

Owoce kiwi obieramy ze skórki i kroimy w niewielkie kostki.

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy do niej sok z cytryn a następnie dodajemy pokrojone w kostkę owoce kiwi. Rondel umieszczamy na najmniejszym palniku i na małym płomieniu gotujemy składniki do momentu aż płyn (prawie całkowicie) nam odparuje.

Przegotowane owoce łączymy z z rozpuszczoną galaretką i odstawiamy do lekkiego stężenia.


Składniki na masę śmietanową:
  • 0,75 l śmietany do tortów ( lub 1 l śmietany kremówki 36% do ciast i deserów + 3 łyżki cukru pudru)

Krem śmietanowy (lub też śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem) wlewamy do miski i ubijamy na sztywno. Z gotowego kremu odkładamy 6-7 łyżek do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie gwiazdki.


Dodatkowo:
  • 2-3 owoce kiwi
  • 100 g zmielonych migdałów bez skórki

Owoce kiwi obieramy ze skórki i kroimy w krążki o grubości około 6 mm, które następnie przecinamy na pół.


Wykonanie:

Formę w której piekliśmy biszkopt ponownie wykładamy podwójnym papierem do pieczenia i na jej spód kładziemy upieczony, przestudzony biszkopt. Na biszkopt wylewamy lekko stężałą masę jogurtową. Blaszkę ze składnikami wkładamy na 30-40 minut do lodówki by masa jogurtowa dobrze stężała. Następnie na stężała masę jogurtową wykładamy wkładkę owocową - kiwi i ponownie umieszczamy ciasto w lodówce na około 30-40 minut (aż dobrze stężeją owoce wymieszane z galaretką). Na stężałe owoce równomiernie rozkładamy krem do tortów, z wierzchu posypujemy go zmielonymi migdałami. Dodatkowo każdy kawałek ciasta przed podaniem zdobimy keksem kremu i dwoma połówkami plasterka kiwi.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/05/2016


comments powered by Disqus