Ciasto z gotowanych żółtek i surowych jajek

Kruchości w tym cieście zawdzięczana jest przede wszystkim gotowanym żółtkom ....

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blaszki ciasteczek.

Blaszki przed pieczeniem należy posmarować margaryną.

Przed pieczeniem ciasteczek należy nagrzać piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 2 ugotowane żółtka
  • 1 całe surowe jajko
  • 1 surowe żółtko
  • 1/2 kg mąki pszennej / tortowej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 200 g miękkiej margaryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżki nalewki waniliowej lub aromatu waniliowego

Wykonanie:

Do makutry wkładamy miękką margarynę i dodajemy do niej cukier. Składniki ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy gotowane żółtka oraz surowe całe jajko i surowe żółtko. Wszystko dokładnie rozcieramy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Do powstałej masy dodajemy jogurt oraz nalewkę (aromat). Łączymy składniki.

Na stolnicę przesiewamy ze sobą mąkę , proszek do pieczenia oraz kakao. Do mąk dodajemy utartą masę z makutry. Z tak przygotowanych składników wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Po upływie podanego czasu wyciągamy ciasto z lodówki. Rozwijamy je z foli. Za pomocą maszynki do ciastek, na blaszkę wyciskamy ciasteczka.

Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12 minut .

Po upieczeniu wykładamy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego


Poniżej podaje link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/kruche-czekoladowe-ciasteczka-z-budyniem-i-ananasem


Data publikacji: 15/04/2013


comments powered by Disqus