Ciasto z gotowanych żółtek i surowych jajek
Kruchości w tym cieście zawdzięczana jest przede wszystkim gotowanym żółtkom ....





Składniki na 3 blaszki ciasteczek.
Blaszki przed pieczeniem należy posmarować margaryną.
Przed pieczeniem ciasteczek należy nagrzać piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 2 ugotowane żółtka
- 1 całe surowe jajko
- 1 surowe żółtko
- 1/2 kg mąki pszennej / tortowej
- 1 szklanka cukru kryształu
- 200 g miękkiej margaryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duża łyżka gorzkiego kakao
- 2 łyżki nalewki waniliowej lub aromatu waniliowego
Wykonanie:
Do makutry wkładamy miękką margarynę i dodajemy do niej cukier. Składniki ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy gotowane żółtka oraz surowe całe jajko i surowe żółtko. Wszystko dokładnie rozcieramy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Do powstałej masy dodajemy jogurt oraz nalewkę (aromat). Łączymy składniki.
Na stolnicę przesiewamy ze sobą mąkę , proszek do pieczenia oraz kakao. Do mąk dodajemy utartą masę z makutry. Z tak przygotowanych składników wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po upływie podanego czasu wyciągamy ciasto z lodówki. Rozwijamy je z foli. Za pomocą maszynki do ciastek, na blaszkę wyciskamy ciasteczka.
Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12 minut .
Po upieczeniu wykładamy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego
Poniżej podaje link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
www.ciasteczkowy-potwor.pl/kruche-czekoladowe-ciasteczka-z-budyniem-i-ananasem
Data publikacji: 15/04/2013
comments powered by Disqus