Ciasto z chałwą i bezą

Czekoladowo- biszkoptowy spód, lekka masa powstała dzięki chałwie i do tego słodkie bezy.

Ocena:
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.

Tortownicę należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową.

Lekko nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem biszkoptu.


Składniki na czekoladowy biszkopt:
  • 2 żółtka
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Do miski przesiewamy ze sobą mąkę pszenną, kakao oraz sodę oczyszczoną.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier puder ( najlepiej po 1 łyżce) i ubijamy. Następnie dodajemy żółtka. Składniki miksujemy tak długo aż powstanie nam jasnozłota masa. Następnie mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą lub trzepaczkę. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce wymieszanych suchych składników i delikatnie mieszamy ( składniki dodajemy do masy jajecznej tak długo aż się nam skończą).

Czekoladowy, surowy biszkopt wlewamy do tortownicy.

Ciasto pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut - do tzw suchego patyczka.

Po upieczeniu biszkopt zostawiamy do przestygnięcia w piekarniku.


Masa z chałwą:
  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie sypkiego budyniu waniliowego bez cukru
  • 250 g chałwy waniliowej
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek spirytusu

Do kubka wlewamy 50 ml mleka i dodajemy do niego sypki budyń. Energicznie mieszamy w celu dokładnego połączenia się składników. Pozostałą część mleka ( 250 ml) wlewamy do rondla. Rondel wstawiamy na palnik. Mleko doprowadzamy do zagotowania. do gotującego się mleka wlewamy surowy budyń. Powstały budyń gotujemy około 5 minut ciągle mieszając by nie przywarł nam do dna rondla. Po ugotowaniu rondel z budyniem ściągamy z palnika, przykrywamy pokrywka/talerzykiem i odstawiamy do przestygnięcia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy rozdrobnioną chałwę oraz alkohol - ucieramy. Do połączonych składników stopniowo dodajemy zimny budyń (po 1 łyżce) ucieramy. Dobrze utartą masę wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.


Dodatkowo:
  • 100 g mlecznej czekolady z orzechami
  • 100 g białych bez (przepis na domowe bezy znajdziecie tu : domowe bezy
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g chałwy
  • 100 g herbatników

Do niewielkiej miseczki łamiemy herbatniki (nie na pył).

Do kolejnej miski ścieramy na najgrubszych oczkach tarki mleczna czekoladę z orzechami.

Do trzeciej miski ścieramy gorzką czekoladę i dodajemy do niej rozdrobnioną chałwę. Składniki należy przemieszać ze sobą.


Wykonanie:

Na zimny biszkopt czekoladowy wykładamy 1/2 masy z chałwy , którą przykrywamy połamanymi herbatnikami. Na herbatniki wykładamy 1/2 masy która nam została. Na masę wysypujemy startą czekoladę mleczna z orzechami a na nią układamy bezy. Pozostałą częścią masy z chałwy smarujemy obręcz tortu, który następnie obsypujemy - zdobimy mieszanka czekolady gorzkiej z chałwą. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 29/03/2014


comments powered by Disqus