Ciasto z batonami Lion

Kruche ciasto , niesamowicie kusząca masa kajmakowa z ryżem dmuchanym, chrupiące ciasto miodowe, masa budyniowa, czekolada i dużo kawałków liona i budzi się w nas prawdziwa bestia...;-)

Ocena:
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto miodowe:
  • 5 szklanek mąki pszennej / tortowej typ 450
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g margaryny
  • 3 jajka
  • 5 łyżki płynnego miodu

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną i dodajemy do nich cukier puder, jajka, margarynę oraz miód. Wszystkie składniki siekamy nożem aż uzyskamy drobne grudki. Wtedy odkładamy nóż i szybko zarabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii, dzielimy na trzy równe części i wałkujemy na trzy prostokąty wielkości naszych form do pieczenia (20 x 30 cm).

Surowe placki (w osobnych formach) pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasta wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na wkład kajmakowo-ryżowy:
  • 400 g dmuchanego ryżu
  • 500 g gotowej masy kajmakowej

W misce mieszamy ryż dmuchany z gotową masą kajmakową.


Składniki na masę budyniową:
  • 2 opakowania sypkiego budyniu śmietankowego lub waniliowego (2 x 40 g)
  • 5-6 łyżek cukru kryształu
  • 250 g masła
  • 600 ml mleka
  • kieliszek spirytusu
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 3 łyżki kremu czekoladowego typu nutella

Do rondelka wlewamy 450 ml mleka. Rondelek stawiamy na małym palniku. Mleko doprowadzamy do zagotowania. Pozostała część mleka wlewamy do garnuszka i dodajemy do niego sypkie budynie oraz cukier. Wszystkie składniki łączymy na jednolitą masę. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut. Nie zapominamy o mieszaniu budyniu by nie przywarł nam do dna rondla. Ugotowany budyń ściągamy z palnika, przykrywamy pokrywką / talerzykiem i odstawiamy do przestygnięcia.

Masło ucieramy / miksujemy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy na jednolitą, gładka masę. Do gotowej masy wlewamy alkohol i łączymy składniki.

Z powstałej masy odkładamy 1/3 część, dodajemy do niej naturalne kakao, nutellę i chwilę ucieramy.


Dodatkowo:
  • 500 g gotowej masy kajmakowej
  • 150 g czekolady deserowej
  • 5-6 batonów "Lion"

Czekoladę łamiemy na małe kawałki, umieszczamy je metalowej miseczce którą umieszczamy w gorącej wodzie i dzięki temu rozpuszczamy czekoladę.

Batony kroimy w 5 mm plasterki.


Wykonanie:

Na upieczone, przestudzone ciasto miodowe wykładamy wkład kajmakowo - ryżowy, który przykrywamy drugim ciastem miodowym. Na ciasto równomiernie rozkładamy masę kajmakową a na nią masę śmietankową (budyniową). Masę przykrywamy kolejnym ciastem miodowym, które smarujemy czekoladową masą budyniową Wierzch ciasta zdobimy kawałkami batona i polewamy rozpuszczoną czekoladą deserową.

Tak przygotowane ciasto wkładamy na 12 godzin do lodówki by zmiękło.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 11/02/2016


comments powered by Disqus