Ciasto z bakaliami i owocami - "śmietnik"
Jeśli ktoś uwielbia dużą ilość bakali, gruszek i jabłek w cieście to jest to przepis w sam raz dla niego. W cieście jest więcej tych smakołyków niżeli samego ciasta bo ciasto stało się tu tylko dodatkiem.





Przepis na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.
Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy do nagrzania.
Składniki na 20 kawałków ciasta:
- 2 szklanki mąki pszennej lub tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 1/ 2 kostka margaryny (125 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzeszków ziemnych
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 3 duże jabłka
- 3 duże gruszki
Tłuszcz roztapiamy.
Jabłka i gruszki myjemy, obieramy ze skóry, wycinamy im gniazda i kroimy w kostkę. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewamy razem do jednego naczynia. Jajka w całości wbijamy do miski i wsypujemy do nich cukier a następnie ubijamy mikserem. Jajka i cukier powinny się połączyć w jednolitą masę. Do powstałej masy dodajemy rozpuszczoną margarynę- ubijamy, a następnie przesiane sypkie produkty i dalej ubijamy. Wrzucamy do surowego ciasta bakalie oraz pokrojone w kostkę owoce i mieszamy łyżką drewnianą.
Nagrzewamy piekarnik.
Do formy przelewamy ciasto. Pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 - 45 minut. (funkcja - termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.
Do ozdoby:
- 1 białko
- 1 kopiasta szklanka cukru pudru
- garść ( 20 sztuk ) żurawiny suszonej
- garść ( 20 sztuk) orzechów włoskich
- jedno małe jabłko
Białko trochę podbijamy mikserem dodajemy stopniowo cukier puder i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Lukier wylewamy na zimne ciasto. Jabłko dzielimy na 20 listków. Bakalie i listki jabłka układamy na wylanym lukrze.
Smacznego
Data publikacji: 05/11/2012
comments powered by Disqus