Ciasto Wiśniowa Panienka

Proponuje świetne połączenie które zawdzięczamy wiśnią oraz czekoladzie. Idealne dla Łasuchów.

Ocena:
1 5

Składniki na ciasto o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blachę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy.


Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 100 g cukru kryształu
  • 90 g maki pszennej / tortowej
  • 30 g naturalnego kakao

Do miski przesiewamy mąkę wraz z naturalnym kakao. Białka oddzielamy od żółtek.

Za pomocą miksera ubijamy białka na sztywno. Do sztywnej piany stopniowo dodajemy cukier puder (cały czas miksujemy) a następnie żółtka. Składniki ubijamy do uzyskania jasnozłotej masy . Teraz mikser odkładamy i za pomocą trzepaczki łączymy masę jajeczną z przesianą mąką- do masy jajecznej dodajemy po łyżce połączonej mąki pszennej z kakao i delikatnie łączymy za pomocą trzepaczki.

Surowa masę przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez około 30 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by lekko przestygł a następnie wykładamy go z piekarnika.


Składniki na jasny biszkopt:
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 100 g cukru kryształu
  • 80 g maki pszennej / tortowej
  • 40 g sypkiego budyniu waniliowego/ śmietankowego

Do miski przesiewamy mąkę wraz z sypkim budyniem śmietankowym. Białka oddzielamy od żółtek.

Za pomocą miksera ubijamy białka na sztywno. Do sztywnej piany stopniowo dodajemy cukier puder (cały czas miksujemy) a następnie żółtka. Składniki ubijamy do uzyskania jasnozłotej masy . Teraz mikser odkładamy i za pomocą trzepaczki łączymy masę jajeczną z przesianą mąką- do masy jajecznej dodajemy po łyżce połączonej mąki pszennej z sypkim budyniem i delikatnie łączymy za pomocą trzepaczki.

Surowa masę przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez około 30 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by lekko przestygł a następnie wykładamy go z piekarnika.


Składniki na mus wiśniowy:
  • 1,5 kg wiśni
  • 2 opakowania sypkiej galaretki o smaku wiśniowym
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 250 ml wrzącej wody

Wiśnie myjemy, osączamy w sitku i drylujemy (tak by wydrylowanych wiśni nie było mniej niż 1 kg). Za pomocą blendera wiśnie miażdżymy.

W misce rozpuszczamy sypkie galaretki wraz z cukrem i wrzącą wodą (250 ml wody). Do płynu dodajemy zblenderowane owoce i dokładnie wszystko łączymy.

Powstały mus pozostawiamy do lekkiego stężenia.


Składniki na masę czekoladową- budyniową:
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego (2 x 40 g)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
  • 600 ml mleka
  • 1 kieliszek spirytusu

Do garnuszka wlewamy 200 ml mleka i dodajemy do niego dwa opakowania budyniu. Składniki łączymy ze sobą. Do rondla nalewamy 400 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło z cukrem pudrem. Do utartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy. Do powstałej puszystej masy dodajemy alkohol i łączymy składniki.


Dodatkowo:
  • 1 kg wiśni
  • 2 opakowania sypkiej galaretki o smaku wiśniowym
  • 3 szklanki wrzącej wody

Wiśnie myjemy, osączamy w sitku i drylujemy.

W rondlu rozpuszczamy sypkie galaretki we wrzącej wodzie i pozostawiamy do lekkiego stężenia.


Wykonanie:

W formie w której piekliśmy biszkopty wykładamy ponownie papierem do pieczenia. Na dnie blachy umieszczamy upieczony, przestudzony czekoladowy biszkopt a na jego wierzch wykładamy równomiernie mus z wiśni. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w lodówce na 20 minut po czym przykrywamy mus upieczonym, przestudzonym, jasnym biszkoptem. Następnie na jasny biszkopt rozkładamy równo masę czekoladową na wierzchu której układamy wydrylowane wiśnie. Ciasto ponownie wędruje na 20-30 minut do lodówki. następnie wiśnie przykrywamy lekko stężałą galaretką o smaku wiśniowym. Ciasto pozostawiamy na 2-3 godziny w lodówce (a ja pozostawiłam na całą noc).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 31/07/2016


comments powered by Disqus