Ciasto ucierane ze śliwką i kruszonką
Ciasto idealne na lato- ucierane, ze śliwkami z polskich sadów, ta niebiańska kruszonka.... jeszcze kawa.... i nic więcej do szczęścia nie trzeba :-).





Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.
Blaszkę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem należy nagrzać piekarnik.
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej/tortowej
- 150 g drobnego cukru
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka (wielkość L)
- 1/2 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo jajka- ucieramy. Następnie dodajemy na przemian mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Wszystko wyrabiamy na gęste, jednolite ciasto.
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 75 g masła
- 6 łyżek cukru kryształu
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz schłodzone masło. Dłońmi łączymy składniki aż uzyskamy grudki.
Dodatkowo:
- 700 g śliwek węgierek
- 2 -3 łyżki cukru pudru
Śliwki myjemy, przecinamy na pół i wyciągamy pestki.
Wykonanie:
Surowe ciasto równomiernie rozkładamy na wcześniej przygotowanej blaszce. Na cieście układamy połówki śliwek skórką do spodu (zdjęcia powyżej) i posypujemy owoce kruszonką.
Surowe ciasto pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez około 50 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.
Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 16/08/2017
comments powered by Disqus