Ciasto ucierane z masą i owocami
To ciasto - trochę przypominające "fale Dunaju" ale nim nie jest. Ucierany waniliowo-czekoladowy spód, owoce, budyniowa masa i czekolada oto całość kompozycji tego ciasta.





Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.
Blaszkę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem należy nagrzać piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 150 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszenne / tortowej
- 3 całe jajka
- 2 białka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
Mąkę pszenną przesypujemy z proszkiem do pieczenia.
Miękką margarynę ucieramy/ miksujemy z cukrem pudrem na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy całe jajka i białka. Ucieramy / miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Pozostałą masę dzielimy na dwie części:
- I część -> dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy i ucieramy składniki do momentu ich połączenia
- II część -> dodajemy kakao i ucieramy do momentu ich połączenia
Na blaszkę wylewamy jasne ciasto a na nie ciemne. Za pomocą łyżki drewnianej lekko mieszamy ciasta ze sobą, wyrównujemy. Ciasto pieczemy w 170-180 stopniach Celsjusza przez 30 minut - do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika, przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy je do przestygnięcia.
Składniki na masę:
- 60 g budyniu śmietankowego (1,5 opakowania)
- 400 ml mleka
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru kryształu
- 200 g miękkiego masła
Do rondla wlewamy 300 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Resztę mleka( 100 ml) wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niego budynie, cukier i żółtka. Wszystko energicznie łączymy na jednolitą masę. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Powstały budyń gotujemy około 5 minut, cały czas go mieszając by nie przywarł nam do spodu. Ugotowany budyń ściągamy z palnika, przykrywamy talerzykiem / pokrywką i odstawiamy do przestygnięcia.
Miękkie masło przekładamy do makutry i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo (po łyżce) zimny budyń i dokładnie rozcieramy składniki.
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mleka
Czekoladę łamiemy na drobną kostkę i przekładamy ją do rondelka. Do naczynia z czekoladą dodajemy masło i mleko. Składniki wstawiamy na mały palnik i doprowadzamy do ich połączenia . Podczas roztapiania się składników cały czas je mieszamy. Powstałą polewę ściągamy z palnika.
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki ciemnych winogron
- 1 duża gruszka
- 1/2 szklanki mirabelek (z kompotu)
- 2 mandarynki
- 1 szklanka świeżych lub z kompotu malin
- 2 kieliszki nalewki waniliowej lub innego alkoholu
Maliny przekładamy do niewielkiej miseczki i rozcieramy.
Gruszkę kroimy w kostkę. Winogrona (jeśli są duże) kroimy na cztery części. Mirabelki drelujemy. Mandarynki obieramy ze skórki i rozłączamy plasterki. Owoce te łączymy ze sobą w drugiej miseczce.
Wykonanie:
Prostokątną blaszkę o wymiarach upieczonego ciasta ( 20 cm x 27cm) wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki wkładamy zimne ciasto. Ciasto lekko nakłówamy widelcem i zalewamy je alkoholem. Na ciasto nakładamy 3 łyżki masy i równo ją rozkładamy. Na masę wykładamy owoce (gruszkę, mandarynki, winogrono, mirabelki). Owoce przykrywamy resztą masy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 30-60 minut do lodówki. Po upływie podanego czasu wykładamy je z lodówki i na jego wierzchu rozkładamy równomiernie roztarte maliny. Maliny zalewamy / przykrywamy polewą czekoladową. Ciasto odstawiamy na 2 -3 godziny do lodówki (a nawet na całą noc). Podajemy.
Smacznego
Przydatne linki:
ciasteczkowy-potwor.pl/polewa-z-gorzkiej-czekolady
ciasteczkowy-potwor.pl/masa-budyniowa-ii
Data publikacji: 13/04/2013
comments powered by Disqus