Ciasto trzysmakowe

Trzy smaki tego ciasta to nic innego jak kakaowy biszkopt, masa ajerkoniakowa i pianka bezowo - kokosowa. Lekkie , szybkie ciasto, które zachwyci Was swoja kompozycją smaków.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blaszkę prostokątną przed każdym pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem należy nagrzać piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy ze sobą.

Żółtka oddzielamy od białek.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier- ubijamy. Do sztywnych białek dodajemy stopniowo po jednym żółtku i łączymy składniki. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy przesiane sypkie składniki. Delikatnie mieszamy składniki w celu ich dokładnego połączenia się.

Powstałą masę przelewamy do prostokątnej blaszki. surowy biszkopt pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 15 minut - do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by ostygnął.


Masa adwokatowa:
  • 600 ml mleka
  • 2łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 250 ml ajerkoniaku
  • 150 g miękkiego masła

Do rondla wlewamy 500 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. W pozostałej części mleka rozpuszczamy obie mąki i cukier. Surową masę wlewamy do gotującego się mleka. Powstały budyń gotujemy przez około 5 minut. Budyń cały czas mieszamy by nie przywarł do spodu rondla. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Masło ucieramy na puch. Pod koniec ucierania stopniowo dodajemy do niego zimny budyń i dokładnie rozcieramy. Do kremu dodajemy alkohol i dokładnie ucieramy aż powstanie nam jednolita , gładka masa.


Pianka kokosowa:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1 orzech kokosu ( lub 200 g wiórek kokosowych)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

Orzech kokosu rozbijamy , wylewamy z niego mleczko. Wyciągamy owoc - kokos. Kokos ścieramy na tarce na małych oczkach.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywna pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder (najlepiej dodawać po łyżce i ubijać) a następnie mąkę ziemniaczaną. Składniki dokładnie ubijamy. Do powstałej piany dodajemy starty kokos i mleczko kokosowe. Dokładnie składniki łączymy ze sobą.

Masę przelewamy do prostokątnej blaszki i pieczemy w 120 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Po upieczeniu nie wyciągamy pianki z piekarnika - zostawiamy ją do przestygnięcia.


Dodatkowo:
  • 3 łyżki mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/8 orzecha kokosu - kroimy w niewielkie trójkąty

Czekoladę łamiemy w bardzo drobną kostkę i przekładamy ją do małego rondelka. Dodajemy do niej mleko. Składniki doprowadzamy do połączenia się ze sobą na bardzo małym ogniu. Po powstaniu polewy czekoladowej ściągamy z palnika.


Wykonanie:

Na zimny biszkopt czekoladowy kładziemy masę adwokatową. Na masę wylewamy 2-3 kieliszki ajerkoniaku. Następnie masę z alkoholem przykrywamy zimną piankę kokosową, którą delikatnie polewamy roztopiona gorzką czekoladą. Dodatkowo zdobimy kawałkami orzecha kokosu. Ciasto zostawiamy przez noc w lodówce by dobrze się schłodziło. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 28/12/2013


comments powered by Disqus