Ciasto "truskawka"
Naszły nas smaki na owoce lata, śmietanę i delikatny biszkopt... i o to tym sposobem powstało ciasto "truskawka" w której znalazły się truskawki ale mrożone....





Składniki na blachę 20 x 27 cm.
Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopt:
- 3 surowe jaja (wielkość L)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski przesiewamy proszek do pieczenia z mąką pszenną.
Białka oddzielamy od żółtek.
Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier kryształ. Gdy dobrze się nam połączą składniki dodajemy surowe żółtka i jeszcze chwilę łączymy składniki by uzyskać jednolitą, jasnozłotą masę. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana mąkę z proszkiem i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki.
Surowy biszkopt przelewamy do blaszki i pieczemy go w 180 stopniach Celsjusza przez 25 -30 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by przestygł.
Składniki na krem:
- 500 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 36%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 500 g serka maskarpone
- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1/3 szklanki wrzącej wody
We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywczą i pozostawiamy ją do przestygnięcia.
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do niej stopniowo cukier puder na przemian z serkiem mascarpone i dokładnie łączymy składniki. Do powstałego kremu dodajemy lekko stężałą żelatynę i jeszcze chwile miksujemy.
Dodatkowo:
- 500-600 g truskawek
- 3 opakowania galaretki o smaku truskawkowym
- 1,2 l wrzącej wody
We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki i pozostawiamy je do lekkiego stężenia.
Wykonanie:
Blaszkę w której piekliśmy biszkopty wykładamy podwójnym papierem do pieczenia i na jej spód wkładamy biszkopt. Na biszkopt równomiernie rozkładamy krem śmietanowy i umieszczamy ciasto na 30 minut w lodówce. Po 30 minutach wykładamy ciasto z lodówki i na wierzch kremu śmietanowego układamy mrożone (lub świeże) truskawki które przykrywamy grubą warstwą lekko tężejącej galaretki. Tak przygotowane ciasto wędruje na 2-3 godziny do lodówki (u mnie na całą noc).
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 25/03/2019
comments powered by Disqus