Ciasto "truskawka"

Naszły nas smaki na owoce lata, śmietanę i delikatny biszkopt... i o to tym sposobem powstało ciasto "truskawka" w której znalazły się truskawki ale mrożone....

Ocena:
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 3 surowe jaja (wielkość L)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy proszek do pieczenia z mąką pszenną.

Białka oddzielamy od żółtek.

Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier kryształ. Gdy dobrze się nam połączą składniki dodajemy surowe żółtka i jeszcze chwilę łączymy składniki by uzyskać jednolitą, jasnozłotą masę. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana mąkę z proszkiem i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki.

Surowy biszkopt przelewamy do blaszki i pieczemy go w 180 stopniach Celsjusza przez 25 -30 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by przestygł.


Składniki na krem:
  • 500 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 500 g serka maskarpone
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/3 szklanki wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywczą i pozostawiamy ją do przestygnięcia.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do niej stopniowo cukier puder na przemian z serkiem mascarpone i dokładnie łączymy składniki. Do powstałego kremu dodajemy lekko stężałą żelatynę i jeszcze chwile miksujemy.


Dodatkowo:
  • 500-600 g truskawek
  • 3 opakowania galaretki o smaku truskawkowym
  • 1,2 l wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki i pozostawiamy je do lekkiego stężenia.


Wykonanie:

Blaszkę w której piekliśmy biszkopty wykładamy podwójnym papierem do pieczenia i na jej spód wkładamy biszkopt. Na biszkopt równomiernie rozkładamy krem śmietanowy i umieszczamy ciasto na 30 minut w lodówce. Po 30 minutach wykładamy ciasto z lodówki i na wierzch kremu śmietanowego układamy mrożone (lub świeże) truskawki które przykrywamy grubą warstwą lekko tężejącej galaretki. Tak przygotowane ciasto wędruje na 2-3 godziny do lodówki (u mnie na całą noc).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 25/03/2019


comments powered by Disqus