Ciasto tęczowe
Dziś, przez tą ponurą pogodę, od samego rana przyległa do mnie fraza "... troszeczkę ziemi, troszeczkę słońca..." i temu miałam ochotę na kolorowe, bakaliowe, owocowe a do tego lekkie ciasto. Szperałam po różnych swych , sieciowych oraz książkowych przepisach ale nic mnie nie zadowalała więc postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce ... i powstała moja zachcianka ... :)





Składniki na blachę o wymiarach 20 cm x 27 cm.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopt:
- 6 całych, surowych jajek (wielkość L)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej /tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek oleju roślinnego / rzepakowego / słonecznikowego
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Do żółtek dodajemy cukier puder i ucieramy / miksujemy na gładką , jasnozłotą masę. Do powstałej masy jajecznej wlewamy olej - ucieramy.
Białka ubijamy na sztywno. Ubitą pianę przekładamy do miski z jasnozłotą masą jajeczną i za pomocą łyżki drewnianej (lub pałką - jak ucieraliśmy ciasto w makutrze) łączymy delikatnie składniki. Do powstałej masy stopniowo dosypujemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gładką, jednolita , surową masę przekładamy do prostokątnej blachy i pieczemy w 140-150 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut - do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg). Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięci.
Składniki na mus:
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki gorącego mleka
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy do przestygnięcia.
Do miski wlewamy jogurt naturalny , dodajemy do niego serek mascarpone oraz cukier puder. Wszystko miksujemy tak długo ,aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Następnie wlewamy mleko z rozpuszczoną żelatyną i ponownie dokładnie łączymy składniki.
Powstały mus wkładamy na 5- 10 minut do lodówki by lekko stężał ale nie całkowicie.
Mus przygotowujemy dopiero gdy mamy zastygnięte galaretki.
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 kolorowe, sypkie galaretki ( zielona, czerwona i pomarańczowa)
- 3 x 300 ml gorącej wody
Każdą sypką galaretkę (osobno) rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Do 3 niewielkich foremek ( 20 x 20 cm) wyłożonych folią aluminiową , wlewamy galaretki i pozostawiamy je do przestygnięcia. Zastygnięte galaretki kroimy w kostkę ( 1 x 1 cm).
Po 10 sztuk kostek, każdego koloru kroimy drobniej, przekładamy do niewielkiej miseczki i odstawiamy.
Czekoladę łamiemy/ kroimy w drobną ale "wyrazistą" kostkę.
Brzoskwinie w syropie odsączamy na sitku a następnie kroimy je w kostkę 1,5 x 1,5 cm
Wykonanie:
Z jogurtowo - serowego musu , do niewielkiej miseczki odkładamy z 8-9 łyżek masy a następnie do większej jego części przekładamy pokrojone w kostkę kolorowe galaretki (1 x 1 cm), czekoladę oraz brzoskwinie. Wszystko mieszamy.
Upieczony , przestudzony biszkopt przecinamy poziomo na pół.
Jeden z placków wkładamy do czystej blachy (w której piekliśmy biszkopt i który ówcześnie wyłożonej czystym papierem do pieczenia) na niego wykładamy mus z bakaliami oraz owocami, rozkładamy równomiernie i przykrywamy drugim biszkoptem, dociskamy. Na wierzch rozsmarowujemy odłożony wcześniej mus jogurtowo- serowy. Dodatkowo ciasto zdobimy pokrojoną w drobną kostkę, galaretką.
Ciasto wkładamy na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 26/04/2014
comments powered by Disqus