Ciasto stokrotka

W spiżarni mamy zostało jeszcze trochę dżemów agrestowych, a że już owych owoców będzie pełno na krzaczkach... więc postanowiłam je wykorzystać do wypieku, który miał być lekki do trawienia. A że już mi się kremówka przejadła a w lodówce jeszcze białego sera się trochę ostało..... Tak sobie pomyślałam, że lekki biszkopt, dżem agrestowy i ser biały będzie idealnym połączeniem ... i się nie myliłam gdyż goście szybko ciasto zjedli :)

Ocena:
1 5

Przepis na formę o wymiarach 20cm x 27 cm.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt ucierany:
  • 3 jajka
  • 125 g miękkiej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia by dodatkowo ja spulchnić i przesuszyć.

W osobnej misce ucieramy tłuszcz na puch. Do utartej margaryny dodajemy cukier puder - ucieramy. Następnie dodajemy po jednym jejku, nie przestajemy miksować/ ucierać. Na sam koniec dosypujemy przesianą mąkę i dokładnie łączymy składniki, tak by powstała nam gładka , jednolita masa.

Masę przekładamy na blaszkę do pieczenia.

Surowy biszkopt pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut , na złoty kolor (do tzw. suchego patyczka - piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.


Składniki na masę z dżemu agrestowego:
  • 400 g dżemu agrestowego (najlepszy- domowego wyrobu)
  • 2 opakowanie sypkiej galaretki agrestowej

Dżem agrestowy przekładamy do rondla z podwójnym dnem i dodajemy do niego dwa opakowania, sypkiej galaretki. Składniki przesmażamy ze sobą, na małym ogniu przez 12-15 minut. Przesmażony dżem ściągamy z palnika i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.


Składniki na krem z białym serem:
  • 500 g białego sera z wiaderka
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml wrzącej wodzie
  • 2 opakowania sypkiej galaretki koloru czerwonego (np. smak owoców leśnych, wiśniowy)

We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypkie galaretki. Rozpuszczone galaretki pozostawiamy do lekkiego stężenia (ma być lejąca galaretka).

Do miski przekładamy biały ser, dodajemy do niego jogurt naturalny i wszystko miksujemy na gładką, jednolita masę. Do utartego nabiału wlewamy lekko stężałą, jeszcze płynną galaretkę i dokładnie łączymy składniki.


Do ozdoby:
  • 30-40 g kandyzowanej wiśni w kostce
  • 80 g migdałów w białej czekoladzie i kokosie

Migdały w białej czekoladzie i kokosie przecinamy na pół.


Wykonanie:

Czystą, suchą blaszkę do pieczenia wykładamy ponownie świeżym papierem od pieczenia. Na dnie układamy przestudzony, ucierany biszkopt. Na biszkopcie masę z dżemu agrestowego, którą równomiernie rozkładamy. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki by masa z dżemu stężała. Gdy masa z owoców stężeje, wykładamy na nią równomiernie masę powstałą na bazie białego sera i jogurtu naturalnego. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut. Gdy już różowa masa nam stężała, delikatnie dzielimy nożem ciasto na 12 kawałków. Każdy kawałeczek zdobimy kwiatem- połówki migdałów w czekoladzie będą nam tworzyć płatki kwiatów a kostka wiśni kandyzowanych ich środki.

Ciasto wkładamy ponownie na 2-3 godziny do lodówki, a następnie podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 17/05/2014


comments powered by Disqus