Ciasto słonecznikowiec
Proponuję zakasać rękawy i wykonać bardzo czekoladowe ciast, które przełożone masą kajmakową z karmelizowanym, chrupiącym słonecznikiem, śmietana kremówką i czekoladowymi kulkami poruszy nasze kupki smakowe. Ciasto jest pyszne, sycące, słodkie, ale nie przesłodzone dzięki dużej ilości alkoholu :-).





Składniki na blachę 20 x 27 cm.
Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na czekoladowe ciasto biszkoptowe:
- 2 x 150 g czekolady gorzkiej
- 2 x 100 g miękkiego masła
- 2 x 3 jajka (wielkość L)
- 2 x 80 g cukru kryształu
- 2 x 80 g mąki pszennej
- 2 x 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciemną czekoladę siekamy, przekładamy ją wraz z miękkim masłem do metalowej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy.
Białka oddzielamy od żółtek.
Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier kryształ a następnie żółtka. Gdy dobrze się nam połączą składniki wlewamy powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem i jeszcze chwilę łączymy składniki by uzyskać jednolitą konsystencję. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana suche składniki i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki.
Surowe ciasto wlewamy do przygotowanej wcześniej blachy i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopty pozostawiamy w piekarniku by przestygły.
Z podanych składników należy przygotować dwa jednakowe czekoladowe biszkopty.
Składniki na masę kajmakowo- słonecznikową:
- 2 puszki masy krówkowej (800 g)
- 500 g słonecznika łuskanego
- 150g cukru kryształu
- 500 g miękkiego masła
- 6 łyżek mleka
- 1 kieliszek alkoholu
Do rondla przekładamy 80 g masła i dodajemy do niego cukier kryształ, mleko oraz pestki słonecznika łuskanego.Rondel wstawiamy na palnik i gotujemy składniki przez około 15 minut by płyn odparował - nie zapominamy o mieszaniu. Słonecznik z rondla przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy go w 180 stopniach Celsjusza przez 10 minut. Podprażony słonecznik wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kruszymy go.
Do makutry przekładamy miękkie i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy masę kajmakową- rozcieramy. Po dokładnym połączeniu się składników powoli wlewamy alkohol - cały czas ubijamy masę a na sam koniec wsypujemy podprażony, pokruszony słonecznik - mieszamy.
Składniki na pącz:
- 500 ml zaparzonej, mocnej kawy rozpuszczalnej
- 2 kieliszki wódki
W miseczce mieszamy napar z kawy wraz z alkoholem.
Dodatkowo:
- 500 g herbatników
- 5 łyżek kremu czekoladowego
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 400 ml śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżki sypkiej kawy cappuccino
Ze ścinek pozostałych z czekoladowych biszkoptów, z 200 g rozkruszonych herbatników oraz z kremu czekoladowego robimy miękką masę z której formujemy kulki. Powstałe kuleczki obtaczamy w naturalnym kakao (powinniśmy uzyskać 20 sztuk).
Śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywno i przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 69. Śmietanę umieszczamy w lodówce na czas przygotowywania ciasta.
Wykonanie:
Upieczony, przestudzony, czekoladowy biszkopt nasączamy pączem na który równomiernie wykładamy połowę masy kajmakowo - słonecznikowej. Na masie układamy dwie warstwy nasączonych w pączu herbatników. Na herbatniki rozkładamy równomiernie pozostałą masę kajmamowo - słonecznikową, która przykrywamy drugim czekoladowym biszkoptem (który ówcześnie nasączyliśmy pączem). Na biszkopt wyciskamy śmietanę kremówkę, oprószamy ją sypką kawą cappuccino. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w lodówce na minimum 3 godziny (u mnie było całą noc w lodówce).
Tuż przed podaniem każdy kawałek ciasta zdobimy kulką czekoladową.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 08/02/2017
comments powered by Disqus