Ciasto " słodkie usta"

Ostatnio nie miałam czasu na pieczenie słodkości. Jednak w końcu się zebrałam w sobie i postanowiłam zrobić coś dobrego dla brzuszka i oczu :-). Polecam owe ciasto - jest ono idealnym połączeniem murzynka, śmietany kremówki, galaretki i biszkopcików przełożonych marmoladą, które przypominają usteczka.

Ocena:
1 5

Składniki na blachę 24 x 24 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ucierane ciasto czekoladowe:
  • 4 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek wody

Składniki na różową śmietanę:
  • 500 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 36%
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej lub wiśniowej
  • 200 ml wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypkie galaretki i odstawiamy je do przestudzenia (galaretka ma być zimna ale płynna).

Śmietanę przekładamy do miski i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wlewamy galaretkę i łączymy składniki.


Dodatkowo:
  • 32 sztuki okrągłych biszkoptów
  • 5-6 łyżek twardej marmolady
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki truskawkowej lub wiśniowej
  • 400 ml wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypką galaretkę i odstawiamy ją do przestudzenia.

Za pomocą marmolady sklejamy ze sobą po dwa biszkopty.


Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Do rondla przekładamy masło, wodę, cukier, kakao i wstawiamy na mały palnik. Składniki doprowadzamy do zagotowania. Powstała masę czekoladową ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestudzenia. Do zimnej masy wlewamy żółtka - miksujemy. Następnie dodajemy przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ucieramy.

Do surowej masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie rózgą je łączymy składniki.

Surową masę wlewamy do wcześniej przygotowanej formy i wcisnąć/ poukładać w niej biszkopty- zdjęcia powyżej.

Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do całkowitego przestudzenia.

Następnie na przestudzone ciasto wykładamy różową śmietanę kremówkę i umieszczamy je na 40-50 minut w lodówce by śmietana stężała. Gdy śmietana na cieście stężeje wylewamy na nią lekko ściętą galaretkę i ponownie umieszczamy ciasto w lodówce na 2-3 godziny (ja pozostawiłam je na cała noc w lodówce).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 27/02/2018


comments powered by Disqus