Ciasto " słodkie usta"
Ostatnio nie miałam czasu na pieczenie słodkości. Jednak w końcu się zebrałam w sobie i postanowiłam zrobić coś dobrego dla brzuszka i oczu :-). Polecam owe ciasto - jest ono idealnym połączeniem murzynka, śmietany kremówki, galaretki i biszkopcików przełożonych marmoladą, które przypominają usteczka.





Składniki na blachę 24 x 24 cm.
Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ucierane ciasto czekoladowe:
- 4 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 250 g masła
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek wody
Składniki na różową śmietanę:
- 500 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 36%
- 2 opakowania galaretki truskawkowej lub wiśniowej
- 200 ml wrzącej wody
We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypkie galaretki i odstawiamy je do przestudzenia (galaretka ma być zimna ale płynna).
Śmietanę przekładamy do miski i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wlewamy galaretkę i łączymy składniki.
Dodatkowo:
- 32 sztuki okrągłych biszkoptów
- 5-6 łyżek twardej marmolady
- 1 opakowanie sypkiej galaretki truskawkowej lub wiśniowej
- 400 ml wrzącej wody
We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypką galaretkę i odstawiamy ją do przestudzenia.
Za pomocą marmolady sklejamy ze sobą po dwa biszkopty.
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do rondla przekładamy masło, wodę, cukier, kakao i wstawiamy na mały palnik. Składniki doprowadzamy do zagotowania. Powstała masę czekoladową ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestudzenia. Do zimnej masy wlewamy żółtka - miksujemy. Następnie dodajemy przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ucieramy.
Do surowej masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie rózgą je łączymy składniki.
Surową masę wlewamy do wcześniej przygotowanej formy i wcisnąć/ poukładać w niej biszkopty- zdjęcia powyżej.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do całkowitego przestudzenia.
Następnie na przestudzone ciasto wykładamy różową śmietanę kremówkę i umieszczamy je na 40-50 minut w lodówce by śmietana stężała. Gdy śmietana na cieście stężeje wylewamy na nią lekko ściętą galaretkę i ponownie umieszczamy ciasto w lodówce na 2-3 godziny (ja pozostawiłam je na cała noc w lodówce).
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 27/02/2018
comments powered by Disqus