Ciasto Shrek

Ciasto owe jest bardzo zielone, lekkie i niesamowicie smaczne. A pomysł na nie pojawił się u mnie po oglądnięciu bajki Shrek wraz z moim synem.

Ocena:
1 5

Składniki na prostokątną blaszkę o wymiarach 20x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem biszkoptu wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka (wielkości m)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka wlewamy do miski i ubijamy je na sztywna pianę. Do ubitej piany stopniowo ( po jednej łyżce ) dodajemy cukier puder - ubijamy. Następnie dodajemy żółtka - miksujemy na jednolitą masę. Gdy mamy już gotową masę jajeczną wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewnianą. Do masy jajecznej stopniowo ( po 1 łyżce) wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy ze sobą składniki.

Surowy biszkopt przelewamy do formy. Ciasto pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 20 minut - do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.


Składniki na masę z soku:
  • 900 ml zielonego soku ( może byc zagęszczony jak i zwykły)
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego ( 3x 40 g)

W 150 ml soku rozrabiamy budynie. W rondlu doprowadzamy do zagotowania 750 ml soku. Do gotującego się płynu wlewamy masę budyniową. Powstały budyń gotujemy około 5 minut na małym ogniu, cały czas mieszając by nie przywarł do spodu naczynia. Ugotowany budyń nie studzimy ale gorący wylewamy na upieczony biszkopt.


Składniki na masę ze śmietany kremówki:
  • 500 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30% lub 36%
  • 2 opakowania sypkiej , zielonej galaretki
  • 1/2 szklanki gorącej wody

W połowie gorącej szklanki wody rozpuszczamy obie galaretki. Rozpuszczoną galaretkę pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia ( galaretka w połowie szklanki nie może stężeć).

Śmietanę przelewamy do miski i ubijamy na sztywno. Do ubitej kremówki małym strumykiem wlewamy zimną ale nie stężałą galaretkę. Dobrze łączymy składniki ze sobą. Gotową masę przekładamy do lodówki na 20 minut- przy czym pilnujemy by nie stężała nam w lodówce.


Dodatkowo:
  • 2 opakowania ciastek typu delicje
  • 2 zielone galaretki
  • 700 ml gorącej wody

Do rondla wlewamy 400 ml gorącą wody i rozpuszczamy w niej jedną galaretkę. Galaretkę pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Do drugiego rondla wlewamy 300 ml gorącej wody i rozpuszczamy w niej drugą galaretkę. Galaretkę pozostawiamy do całkowitego stężenia a następnie tniemy ja w nieregularną kostkę. Kostkę wyciągamy z rondla.


Wykonanie:

Czystą formę prostokątna ponownie wykładamy papierem do pieczenia ( po same brzegi). Do blaszki wkładamy zimny i upieczony biszkopt. Na biszkopt wylewamy gorący zielony budyń. Na budyniu układamy ciastka typu delicje ( jedno ciastko koło drugiego). Ciasto pozostawiamy na 20 minut by budyń nam lekko ostygł. Następnie wylewamy zieloną kremówkę. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 30-60 minut do lodówki by masy zastygły. Po upływie podanego czasu na ciasto wylewamy lekko stężałą zieloną galaretkę a na niej układamy nieregularną kostkę z zielonej galaretki. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki by galaretka na cieście dobrze się ścięła ( najlepiej na noc). Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 19/10/2013


comments powered by Disqus