Ciasto Ptysiowe -rodzaje ciasta i ich wyrabianie

Znane mi jest kilka rodzai ciasta i w zależności jakie jest to ciasto to taki jego sposób wyrabiania - siekanie nożem, wyrabianie, wałkowanie. W tym poście opisze wam wszystko o cieście ptysiowym.

Ocena:
1 5
Ciasto Ptysiowe:

Jego początek zaczyna się nie na stolnicy czy też w misce. Ciasto ptysiowe wyrabiamy w rondlu.

Jego podstawowe składniki to odpowiednie proporcje wody, tłuszczu (masła lub dobrej margaryny), mąki, jajek i ewentualnie proszku do pieczenia.

Ciasto to jest spulchnione dzięki parze wodnej i powietrza.

Do rondla wlewamy wodę i dodajemy tłuszcz. Na małym ogniu doprowadzamy składniki do zagotowania . Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy przesianą dwa razy mąkę. Składniki mieszamy na gładkie, jednolite ciasto tak by nie powstały żadne grudki. Tak przygotowane ciasto sparzamy przez 3-5 minut, aż stanie się szkliste i będzie nam odstawać od ścianek rondla. Gotowe ciast ściągamy z palnika. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie łączymy składniki.

Gotowe ciasto przekładamy na wcześniej wyłożona papierem do pieczenia blaszkę lub przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ptysie i eklerki. Pamiętamy, że podczas wyciskania ciastek zachowujemy odstęp, najlepiej 5 cm miedzy ciasteczkami (ponieważ podczas pieczenia ciasto ptysiowe rośnie).

Ciasto ptysiowe pieczemy w bardzo gorącym piekarniku. Pamiętamy , że przez pierwsze 10 minut podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika gdyż ciasto stanie się z zewnątrz twarde a w środku się nie upiecze.


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus