Ciasto ptysiowe / parzone
Szybkie , pyszne i do tego lekkie. Można podać je na słono jak i na słodko takie uniwersalne właśnie jest to ciasto.





Składniki na słone ciasto ptysiowe:
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 75 g masła
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczka soli
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy wodę, mleko a także dodajemy mało i sól. Składniki doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się płynu dodajemy przesianą mąkę i energicznie łączymy składniki. Powstałe ciasto parzymy przez 3-4 minut na bardzo małym ogniu - cały czas mieszamy by nie przywarło do dna naczynia. Sparzone ciasto ściągamy z palnika, przykrywamy je pokrywką / talerzykiem i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie do letniego ciasta dodajemy stopniowo jajka. Za pomocą miksera łączymy składniki na gładkie, jednolite ciasto.
Surowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego , zakończonego końcówką w kształcie gwiazdki. Z ciasta ptysiowego formujemy krążki, ptysie, ciasteczka, a nawet przekładamy je do prostokątnej formy (jako blaty ciasta).
Tak przygotowane ciasto pieczemy w 200-220 stopniach Celsjusza przez 5-10 minut a następnie w 160-170 stopniach Celsjusza przez 10 minut - na złoty kolor. Podczas pieczenia początkowego ( 200-220 stopniach Celsjusza) nie otwieramy piekarnika bo ciasto się nie upiecze w środku. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku.
Zimne ciasto czy też ciasteczka przekładamy dowolnym kremem.
Poniżej link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
http://ciasteczkowy-potwor.pl/wianuszki-ptysiowe-z-kremem-lososiowym
Data publikacji: 31/05/2013
comments powered by Disqus