Ciasto ptysiowe
Ciasto to idealnie nadaje się na ptysie, eklerki i ciasto do karpatki.





Składniki na ciasto:
- 75 g margaryny / masła
- 1/2 szklanki wody (125 ml)
- 2/3 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 2 duże jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
W rondelku umieszczamy wodę i tłuszcz. Na niewielkim ogniu doprowadzamy do ich zagotowania. Następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy ze sobą składniki na gładką, jednolitą masę ( za pomocą łyżki). Wyłączamy palnik. Ciasto przykrywamy by nie powstała na powierzchni skorupa. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku i energicznie łączymy z ciastem.
Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i na ówcześnie przygotowane blaszki wyciskamy eklerki czy też ptysie. Pamiętamy o zachowaniu odstępu między ciasteczkami gdyż podczas pieczenia urosną.
Ciastka pieczemy przez 5 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza a następnie przez 15 minut w 160 stopniach Celsjusza (funkcja termoobieg). Przez pierwsze 5 minut (pieczenia) nie otwieramy piekarnika bo ciasto opadnie i zrobi się twarde.
Poniżej podaję link w którym wykorzystałam powyższy przepis:
ciasteczkowy-potwor.pl/eklerki-z-masa-adwokatowa
Data publikacji: 22/03/2013
comments powered by Disqus