Ciasto ptysiowe

Ciasto to idealnie nadaje się na ptysie, eklerki i ciasto do karpatki.

Ocena:
1 5
Składniki na ciasto:
  • 75 g margaryny / masła
  • 1/2 szklanki wody (125 ml)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 2 duże jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

W rondelku umieszczamy wodę i tłuszcz. Na niewielkim ogniu doprowadzamy do ich zagotowania. Następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy ze sobą składniki na gładką, jednolitą masę ( za pomocą łyżki). Wyłączamy palnik. Ciasto przykrywamy by nie powstała na powierzchni skorupa. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku i energicznie łączymy z ciastem.

Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i na ówcześnie przygotowane blaszki wyciskamy eklerki czy też ptysie. Pamiętamy o zachowaniu odstępu między ciasteczkami gdyż podczas pieczenia urosną.

Ciastka pieczemy przez 5 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza a następnie przez 15 minut w 160 stopniach Celsjusza (funkcja termoobieg). Przez pierwsze 5 minut (pieczenia) nie otwieramy piekarnika bo ciasto opadnie i zrobi się twarde.


Poniżej podaję link w którym wykorzystałam powyższy przepis:

ciasteczkowy-potwor.pl/eklerki-z-masa-adwokatowa


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus