Ciasto pomarańczowo-mandarynkowe
No i powiem nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez mandarynek czy też pomarańczy. Bez tego owocu ani rusz :-). Może się to wydawać śmieszne ale taka prawda. Ja dziś zakasałam rękawy i upiekłam ciasto w roli głównej - mandarynki i pomarańcze.





Składniki na blachę 20 x 27 cm.
Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopt:
- 3 surowych jaja (wielkość L)
- 70 g mąki pszennej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru kryształu
- 10 g naturalnego kakao
- 1 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski przesiewamy proszek do pieczenia z mąką pszenną i naturalnym kakao.
Białka oddzielamy od żółtek.
Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier kryształ a następnie mąkę ziemniaczaną. Gdy dobrze się nam połączą składniki dodajemy surowe żółtka i jeszcze chwilę łączymy składniki by uzyskać jednolitą, jasnozłotą masę. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana suche składniki i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki.
Surowe ciasto pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by przestygł.
Składniki na masę kisielową:
- 250 ml soku pomarańczowego lub z mandarynek
- 1 opakowanie sypkiego kisielu o smaku pomarańczowym
- 50 g cukru kryształu
- 200 g masła
- 80 g cukru pudru
Do rondelka wlewamy sok i dodajemy do niego cukier kryształ. Rondelek wstawiamy na mały ogień. Składniki doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się płynu dodajemy kisiel. Mieszamy by składniki dobrze się połączyły. Powstały kisiel gotujemy jeszcze 2-3 minuty a następnie ściągamy z palnika. Kisiel przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Masło przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder. Składniki ucieramy/ miksujemy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny kisiel. Ucieramy.
Składniki na masę ze śmietany kremówki:
- 1 l śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku pomarańczowym
- 250 ml wrzącej wody
We wrzątku rozpuszczamy sypką galaretkę i pozostawiamy ją do lekkiego zastygnięcia.
Śmietanę przelewamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy lekko zastygłą galaretkę - mieszamy.
Dodatkowo:
- 2 opakowania sypkiej galaretki o smaku pomarańczowym
- 800 ml wrzącej wody
- 6-7 sztuk mandarynek lub 3 pomarańcze
We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypkie galaretki i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.
Owoce obieramy ze skórki, jeśli używamy pomarańczy kroimy je w plastry, które następnie przecinamy na pół.
Wykonanie:
Blaszkę w której piekliśmy biszkopt ponownie wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej podwójnie) i na jej dno umieszczamy upieczony, przestudzony, czekoladowy biszkopt. Na biszkopcie równomiernie rozkładamy masę kisielową a na niej śmietanę z kawałkami galaretki. Na wierzchu kremówki układamy listki mandarynki lub połówki pomarańczy i zalewamy je lekko stężałą galaretką. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce by galaretka dobrze stężała (najlepiej ciasto pozostawić na całą noc).
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 17/11/2016
comments powered by Disqus