Ciasto półkruche kokosowe

Przepis na to ciasto znalazłam w starej książce kucharskiej z 1950 roku - "Kuchnia Polska" i ponownie się przekonałam iż stare, pokoleniowe przepisy są najlepsze.

Ocena:
1 5

Składniki na 50 ciasteczek lub też dwa blaty ciasta o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia .

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto półkruche kokosowe:
  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g wiórek kokosowych ( drobnych)
  • 100 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 całe jajka ( wielkość m)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany ( użyłam 18%)
  • 1 i 1/2 łyżeczki rumu

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy tłuszcz, kokos, śmietanę, rum i wbijamy jajka. Za pomocą noża siekamy składniki , tak długo aż powstaną nam większe granulki. Odkładamy nóż na bok i za pomocą dłoni zarabiamy szybko ciasto. Zarobione ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy je na 1,5 - 2 godzin do lodówki.

Po upływie podanego czasu surowe ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 3 mm. Płat ciasta dzielimy na prostokąty o wymiarach 2,5 cm x 6 cm ( aby ułatwić sobie sprawę proponuję podzielić ciasto i każdą jego część rozwałkować w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia).

Prostokąty układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut, na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce do ostygnięcia ( nie ściągamy gorących ciastek z blaszki bo się nam połamią).


Data publikacji: 12/01/2014


comments powered by Disqus