Ciasto półkruche cytrynowe

Sprawdzone przez babcie a następnie przeze mnie ciasto półkruche z dodatkiem cytryny idealnie skomponowało się z owocami.

Ocena:
1 5
Składniki na kruche cytrynowe ciasto:
  • 350 g mąki pszennej / tortowej
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej proszek do pieczenia, jajko, żółtko, masło, cukier puder oraz skórkę z cytryny. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż powoli zaczną się nam łączyć składniki. Następnie odkładamy nóż i szybko zarabiamy ciasto w kulę. Ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upływie podanego czasy ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i wałkujemy na stolnicy - na ciasto lub ciasteczka czy też babeczki.

Surowe ciasto pieczemy w 200 stopniach Celsjusza na złoty kolor ( czas pieczenia zależny jest od tego czy jest to ciasto z farszem czy też ciasteczko).


Lik w którym został zastosowany powyższy przepis:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/szarlotka-na-kruchym-cytrynowym-ciescie


Data publikacji: 14/10/2013


comments powered by Disqus