Ciasto półkruche
Poniżej podaje przepis na ciasto półkruche.





Składniki na tortownice o średnicy 20 cm.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem ciasta mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto półkruche:
- 150 g mąki krupczatki
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 całe jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Do przesianych składników dodajemy tłuszcz, śmietanę oraz całe jajka. Podane składniki siekamy nożem do momentu pojawienia się grudek, wtedy odkładamy nóż i energicznie zarabiamy rękoma ciasto. Powstałe gładkie, jednolite ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy je na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i wałkujemy je na kształt okręgu na lekko podsypanej mąką stolnicy. Okrąg ciasta kładziemy na blaszce do pieczenia ( spodzie tortownicy , który wyłożyliśmy papierem do pieczenia).
Tak przygotowane ciasto pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 - 25 minut (funkcja termoobieg i piekarnik elektryczny).
Ciasto to idealnie nadaje się również do pieczenia babeczek.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-polkruche-ze-sliwkami-wegierkami
Data publikacji: 18/08/2013
comments powered by Disqus