Ciasto półkruche

Poniżej podaje przepis na ciasto półkruche.

Ocena:
1 5

Składniki na tortownice o średnicy 20 cm.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem ciasta mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto półkruche:
  • 150 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Do przesianych składników dodajemy tłuszcz, śmietanę oraz całe jajka. Podane składniki siekamy nożem do momentu pojawienia się grudek, wtedy odkładamy nóż i energicznie zarabiamy rękoma ciasto. Powstałe gładkie, jednolite ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy je na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i wałkujemy je na kształt okręgu na lekko podsypanej mąką stolnicy. Okrąg ciasta kładziemy na blaszce do pieczenia ( spodzie tortownicy , który wyłożyliśmy papierem do pieczenia).

Tak przygotowane ciasto pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 - 25 minut (funkcja termoobieg i piekarnik elektryczny).

Ciasto to idealnie nadaje się również do pieczenia babeczek.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-polkruche-ze-sliwkami-wegierkami


Data publikacji: 18/08/2013


comments powered by Disqus