Ciasto półfrancuskie z sera białego

A o to moja propozycja na ciasto półfrancuskie na serze białym - koniecznie tłustym lub półtłustym.

Ocena:
1 5

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 250 g margaryny
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 1 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

W misce ucieramy ser z cukrem na jednolitą masę. Do utartej masy dodajemy całe jajka i łączymy ze sobą składniki. Na stolnicy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do sypkich składników dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę oraz masę serową. Z podanych składników wyrabiamy ciasto - siekamy je nożem do momentu aż zacznie się formować w kulę, wtedy ręką zataczamy je parę razy. Ciasto przekładamy na godzinę do lodówki.

Uwaga:

może się nam wydawać, że ciasto potrzebuje więcej maki ale jej nie dosypujemy.

Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy je na 5 części. Z każdej części formujemy okrąg, tak by grubość ciasta miała tak około 3 mm. Okrąg dzielimy na 12-16 części - trójkątów (podział jest zależny od tego jak duże chcemy rogaliki). Na każdy trójkąt nakładamy około jednej łyżeczki farszu serowego i zwijamy je.

Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 220 stopniach Celsjusza przez około 10-12 minut ( funkcja piekarnika termoobieg). Rogaliki mają się upiec na złoty kolor.

Oczywiście z ciasta możemy formować dowolne kształty ciasteczek, jak i wypełniać je dowolnym farszem- serowym, makowym czy też orzechowym.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/rogaliki-polfrancuskie-serowe-z-marmolada


Data publikacji: 30/08/2013


comments powered by Disqus