Ciasto półfrancuskie I

Poniżej podaje przepis na podstawowe ciasto półfrancuskie składające się z ciasta maślanego i kluskowego.

Ocena:
1 5
Składniki na ciasto półfrancuskie:
  • 200 g mąki pszennej / tortowej
  • 200 g masła (prawdziwego 82%)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Wykonanie:

Na stolnicę wysypujemy 50 g mąki i dodajemy do niej masło. Za pomocą noża łączymy składniki. Zarobione ciasto formujemy w cegiełkę, owijamy papierem pergaminowym lub woreczkiem i wkładamy do lodówki by stwardniało.

Resztę mąki wysypać na stolnicę, posolić, wlać ocet, żółtko i letnią wodę. Z podanych składników wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto (takie jak na pierogi). Wyrabiamy tak długo aż odstanie od ręki. Wyrobionym ciastem uderzyć parę razy o stolnicę, uformować na okrąg, przykryć cuchą ścierką i odstawić na 20 minut. W wypoczęte ciasto jałowe , w środek włożyć ciasto maślane, złożyć w kopertę. Ciasto wałkujemy od siebie , zawsze w jedną stronę. Gdy ciasto rozciągnie się już w prostokąt składamy je z powrotem w 3 części. Owijamy i wstawiamy do lodówki na 25-30 minut. Tą samą czynność powtarzamy jeszcze 3 razy nie licząc pierwszego wałkowania.


Poniżej podaje link w którym został wykorzystany przepis:

ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-polfrancuskie-faszerowane-warzywami-i-serkiem


Data publikacji: 26/04/2013


comments powered by Disqus