Ciasto półfrancuskie faszerowane warzywami i serkiem
Ciasto półfrancuskie sprawdza się idealnie jako przekąska nie tylko na słodko. Tym razem polecam zrobić poniższe prostokąty faszerowane dowolnym, ulubionym serkiem kanapkowym oraz kolorowymi warzywami.





Składniki na 20 sztuk.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem ciasta należy nagrzać mocno piekarnik.
Składniki na ciasto półfrancuskie:
- 200 g mąki pszennej / tortowej
- 200 g masła (prawdziwego 82%)
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka octu
- 1/3 szklanki letniej wody
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 białko
- 5 małych ogórków z octu
- 1/4 papryki marynowanej
- 2 rzodkiewki
- 10 sztuk czarnych oliwek
Ogórki, paprykę i rzodkiewkę kroimy w paski. Oliwki przecinamy na połówki.
Białko przekładamy do miski i podbijamy lekko.
Wykonanie:
Na stolnicę wysypujemy 50 g mąki i dodajemy do niej masło. Za pomocą noża łączymy składniki. Zarobione ciasto formujemy w cegiełkę, owijamy papierem pergaminowym lub woreczkiem i wkładamy do lodówki by stwardniało.
Resztę mąki wysypać na stolnicę, posolić, wlać ocet, żółtko i letnią wodę. Z podanych składników wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto (takie jak na pierogi). Wyrabiamy tak długo aż odstanie od ręki. Wyrobionym ciastem uderzyć parę razy o stolnicę, uformować na okrąg, przykryć cuchą ścierką i odstawić na 20 minut. W wypoczęte ciasto jałowe , w środek włożyć ciasto maślane, złożyć w kopertę. Ciasto wałkujemy od siebie , zawsze w jedną stronę. Gdy ciasto rozciągnie się już w prostokąt składamy je z powrotem w 3 części. Owijamy i wstawiamy do lodówki na 25-30 minut. Tą samą czynność powtarzamy jeszcze 3 razy nie licząc pierwszego wałkowania. Ciasto dzielimy na II części. Każdą część wałkujemy na grubość 3 mm i kroimy w prostokąty o wymiarach 6 cm x 5 cm. W połowie prostokątów , za pomocą kieliszka do wódki wycinamy na środku okręgi.
Na prostokąciki kładziemy prostokąty z otworem i smarujemy rozbełtanym białkiem. Tak przygotowane ciastka pieczemy w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu wykładamy je z piekarnika i studzimy.
Do zimnych ciastek , do środka za pomocą worka cukierniczego wyciskamy serek. Na serku układamy kawałki ogórka, papryki, rzodkiewki i czarną oliwkę. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 26/04/2013
comments powered by Disqus