Ciasto półfrancuskie faszerowane warzywami i serkiem

Ciasto półfrancuskie sprawdza się idealnie jako przekąska nie tylko na słodko. Tym razem polecam zrobić poniższe prostokąty faszerowane dowolnym, ulubionym serkiem kanapkowym oraz kolorowymi warzywami.

Ocena:
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem ciasta należy nagrzać mocno piekarnik.


Składniki na ciasto półfrancuskie:
  • 200 g mąki pszennej / tortowej
  • 200 g masła (prawdziwego 82%)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • 1 białko
  • 5 małych ogórków z octu
  • 1/4 papryki marynowanej
  • 2 rzodkiewki
  • 10 sztuk czarnych oliwek

Ogórki, paprykę i rzodkiewkę kroimy w paski. Oliwki przecinamy na połówki.

Białko przekładamy do miski i podbijamy lekko.


Wykonanie:

Na stolnicę wysypujemy 50 g mąki i dodajemy do niej masło. Za pomocą noża łączymy składniki. Zarobione ciasto formujemy w cegiełkę, owijamy papierem pergaminowym lub woreczkiem i wkładamy do lodówki by stwardniało.

Resztę mąki wysypać na stolnicę, posolić, wlać ocet, żółtko i letnią wodę. Z podanych składników wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto (takie jak na pierogi). Wyrabiamy tak długo aż odstanie od ręki. Wyrobionym ciastem uderzyć parę razy o stolnicę, uformować na okrąg, przykryć cuchą ścierką i odstawić na 20 minut. W wypoczęte ciasto jałowe , w środek włożyć ciasto maślane, złożyć w kopertę. Ciasto wałkujemy od siebie , zawsze w jedną stronę. Gdy ciasto rozciągnie się już w prostokąt składamy je z powrotem w 3 części. Owijamy i wstawiamy do lodówki na 25-30 minut. Tą samą czynność powtarzamy jeszcze 3 razy nie licząc pierwszego wałkowania. Ciasto dzielimy na II części. Każdą część wałkujemy na grubość 3 mm i kroimy w prostokąty o wymiarach 6 cm x 5 cm. W połowie prostokątów , za pomocą kieliszka do wódki wycinamy na środku okręgi.

Na prostokąciki kładziemy prostokąty z otworem i smarujemy rozbełtanym białkiem. Tak przygotowane ciastka pieczemy w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu wykładamy je z piekarnika i studzimy.

Do zimnych ciastek , do środka za pomocą worka cukierniczego wyciskamy serek. Na serku układamy kawałki ogórka, papryki, rzodkiewki i czarną oliwkę. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 26/04/2013


comments powered by Disqus