Ciasto pół francuskie na drożdżach

Polecam to ciasto jest po prostu rewelacyjne. W brew pozorom łatwe do wykonania i idealne do ciastek.

Ocena:
1 5

Piekarnik należy nagrzać przed pieczeniem.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 40 g świeżych drożdży
  • 12 łyżek mleka
  • 2 żółtka
  • 250 g margaryny lub masła
  • szczypta soli

Wykonanie:
Wykonanie:

Mleko podgrzewamy. Do ciepłego ale nie gorącego mleka dajemy rozdrobnione drożdże i cukier. Całość łączymy na jednolitą masę. Zaczyn przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Mąkę przesiewamy na stolnice i dodajemy do niego zimy tłuszcz, żółtka i szczyptę soli. Składniki siekamy nożem. Do lekko rozdrobnionych (nożem) składników dodajemy zaczyn. Ciasto należy wyrobić na kule ale używając przy tym tylko noża !!!!!. Ciasto siekamy tak długo aż utworzy się nam kula ( mi to zajęło około 15 minut). Następnie parę razy - 3-4 obtaczamy je. Ciasto przekładamy do woreczka śniadaniowego i szczelnie zawiązujemy. Następnie do wysokiego naczynia wlewamy zimną wodę. Do wody wrzucamy ciasto. Ciasto powinno osiąść na dnie naczynia. Garnek z wodą i ciastem odstawiamy na 3-4 godziny w bardzo zimne miejsce. Po upływie tego czasu ciasto powinno pływać na wodzie.

Ciasto wyciągamy z naczynia , rozwiązujemy i przekładamy na wcześniej oprószona mąką stolnicę.

(Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część należy rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 mm. Rozwałkowany płat ciasta dzielimy na mniejsze prostokąty o wymiarach 8cm x 5 cm. Na każdy mały prostokąt nakładamy - na krótszym boku i do tego przy samym jego kraju (zdjęcie poniżej)- łyżeczkę twardej marmolady. Następnie zawijamy go w rulonik. Każdy rulonik moczymy w roztrzepanym białku a następnie w cukrze. Ruloniki układamy na blaszce do pieczenia.)

Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 15-20 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu przekładamy ciastka do przestygnięcia.


Poniżej podaję przepis w którym został wykorzystany powyższy przepis:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/ciasteczka-z-domowego-ciasta-polfrancuskiego


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus