Ciasto "Pijak"
Ciasto znane mi pod dwoma nazwami "Pijak" lub jak kto woli "Cycki murzynki". Prosty makowy biszkopt, uwielbiana przeze mnie masa budyniowa, trochę domowych powideł...





Składniki na blachę 20 x 27 cm.
Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopt:
- 3 surowe jaja (wielkość L)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski przesiewamy proszek do pieczenia z mąką pszenną.
Białka oddzielamy od żółtek.
Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier kryształ. Gdy dobrze się nam połączą składniki dodajemy surowe żółtka i jeszcze chwilę łączymy składniki by uzyskać jednolitą, jasnozłotą masę. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana mąkę z proszkiem i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki.
Surowy biszkopt przelewamy do blaszki i pieczemy go w 150-160 stopniach Celsjusza przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by przestygł.
Składniki na biszkopt makowo-kokosowy:
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 3/4 szklanki maku
- 100 g wiórek kokosowych
- 6 białek
Białka wlewamy do miski i ubijamy je na sztywno. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ (po 1 łyżce) cały czas ubijając aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie wsypujemy sypki mak oraz wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy aż składniki się połączą.
Surowy biszkopt przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki (formę w której piekliśmy jasny biszkopt wykładamy ponownie papierem do pieczenia) i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na masę budyniową:
- 400 ml mleka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 40 g mąki pszennej
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 kieliszek wódki
Do kubka wlewamy 100 ml mleka i rozpuszczamy w nim żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną - za pomocą rogalki lub miksera.
Pozostałą część ( 300 ml) mleka wlewamy do rondelka dodajemy do niego cukier kryształ i wstawiamy na palnik i gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę z kubeczka. Powstałą budyń gotującego na bardzo wolnym ogniu około 5 minut mieszając by powstały budyń się nie przypalił. Następnie wyłączamy palnik, przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.
W misce ubijamy na puch miękkie masło. Miksując cały czas stopniowo dodajemy ugotowany i ostudzony budyń. Po dokładnym połączeniu się składników powoli wlewamy alkohol - cały czas ubijamy masę.
Składniki na polewę czekoladową na maśle:
- 150 g cukru pudru
- 50 g masła
- 50 g gorzkiego kakao
- 4 łyżki mleka
- 1/ 2 łyżeczka rumu
Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.
Dodatkowo:
- okrągłe biszkopty
- garść suszonej żurawiny
- 200 g domowego, gęstego dżemu/powideł
Składniki na pącz:
- 1,5 kieliszka spirytusu
- 3/4 szklanki wody
W miseczce mieszamy wodę z alkoholem.
Wykonanie:
Jasny biszkopt lekko nasączamy pączem i na jego wierzchu równomiernie rozkładamy domowy dżem lub też powidła. Dżem przykrywamy makowo-kokosowym biszkoptem na wierzch którego równomiernie rozkładamy krem budyniowy. Na krem budyniowy układamy jeden przy drugim biszkopciki uprzednio obficie namoczone w pączu. Biszkopty polewamy polewą czekoladową i zdobimy suszona żurawiną.
Tak przygotowane ciasto umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce (a najlepiej na cała noc) by się "przegryzło".
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 06/10/2016
comments powered by Disqus