Ciasto owocowo- jogurtowo- śmietanowe

Lekkie , delikatne troszke kwaśne a za chwilę słodkie takie jest to ciasto.

Ocena:
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.

Tortownice należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową.

Lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 2 opakowania budyniów czekoladowych ( 2 x 40 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo ( po łyżce) dodajemy cukier puder i ubijamy składniki. Następnie dodajemy żółtka - ucieramy. Gdy uzyskamy jasno - złotą konsystencję wyłączamy mikser i za pomocą łyżki drewnianej mieszamy masę jajeczna z sypkimi składnikami ( najlepiej po 1 łyżce dodawać połączonych mąk i mieszać).

Surowy biszkopty przelewamy do tortownicy i pieczemy go w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut - do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu biszkopt zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.


Składniki na masę owocową:
  • 500 ml lub 500 g malin w zalewie ( kompot ze słoika)
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki

Do rondla wlewamy maliny z sokiem i dodajemy do nich cukier oraz opakowanie galaretki sypkiej. Rondel umieszczamy na małym palniku i na małym ogniu smażymy przez 10 minut składniki. Po upływie podanego czasu rondel ściągamy z palnika i odstawiamy do lekkiego stężenia.


Masa jogurtowa:
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Jogurt naturalny wlewamy do miski dodajemy do niego cukier i ubijamy na puch za pomocą miksera. Do ubitego jogurtu dodajemy lekko tężejącą galaretkę - łączymy dobrze składniki.


Dodatkowo:
  • 200 ml mleka
  • 1 opakowanie śmietany " śnieżka"
  • 1 łyżka malin

Do miski wlewamy zimne mleko i wsypujemy do niego sypką śmietanę. Za pomocą miksera ubijamy na sztywno składniki. Ubitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie gwiazdki.


Wykonanie:

Czystą tortownicę wykładamy po brzegi papierem do pieczenia. Na dno blaszki wkładamy zimny biszkopt na , który wylewamy lekko tężejącą masę owocową. Blaszkę ze składnikami wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie podanego czasu wyciągamy blaszkę. Na masę owocową wylewamy lekko tężejącą masę jogurtową i z powrotem wkładamy blaszkę z ciastem na 30 minut do lodówki. Następnie na stężałą masę jogurtową wyciskamy "krople" śmietanki "śnieżki". Uwieńczeniem ciasta staje się wysypanie łyżki malin na środek masy śmietanowej. Podajemy.

Smacznego



Data publikacji: 22/06/2013


comments powered by Disqus