Ciasto "Oczy Carycy"

To ciasto przypomina mi zimę, której jak i mnie tak i synowi memu -brak. Na pocieszenie rum, galaretka, budyniowa masa, czekolada i biało- czarne ciasto. Smacznego :-).

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto jasne - bezowe:
  • 6 sztuk surowych białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego / rzepakowego / słonecznikowego
  • 1 łyżka octu

Do miski wlewamy surowe białka i ubijamy je na sztywno. Cały czas ubijając - do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier, dokładnie go łączymy z białkami a następnie wlewamy olej, ocet i stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.


Składniki na ciemne ciasto:
  • 6 sztuk surowych żółtek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/3 szklanki oleju

Do miski wlewamy żółtka, dodajemy do nich cukier i proszek do pieczenia. za pomocą miksera łączymy składniki do uzyskania gładkiej, jednolitej, jasnozłotej masy. Nie wyłączamy miksera- do powstałej masy jajecznej dodajemy olej, mąkę oraz kakao i wszystko dokładnie łączymy.


Składniki na masę budyniową:
  • 2 opakowania sypkiego budyniu śmietankowego lub waniliowego (2 x 40 g)
  • 5-6 łyżek cukru kryształu
  • 250 g masła
  • 600 ml mleka
  • kieliszek spirytusu

Do rondelka wlewamy 450 ml mleka. Rondelek stawiamy na małym palniku. Mleko doprowadzamy do zagotowania. Pozostała część mleka wlewamy do garnuszka i dodajemy do niego sypkie budynie oraz cukier. Wszystkie składniki łączymy na jednolitą masę. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut. Nie zapominamy o mieszaniu budyniu by nie przywarł nam do dna rondla. Ugotowany budyń ściągamy z palnika, przykrywamy pokrywką / talerzykiem i odstawiamy do przestygnięcia.

Masło ucieramy / miksujemy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy na jednolitą, gładka masę. Do gotowej masy wlewamy alkohol i łączymy składniki.


Dodatkowo:
  • 2 opakowania sypkiej galaretki w tym samym kolorze (np. o smaku wiśniowym)
  • 750 ml wrzącej wody
  • 100-120 g okrągłych biszkoptów
  • 5 - 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 3 kieliszki amaretto lub rumu
  • 150 ml wrzątku do zalania kawy
  • 4 łyżki wiórek kokosowych

We wrzącej (750 ml) wodzie rozpuszczamy dwa opakowania sypkiej galaretki. Rozpuszczoną galaretkę pozostawiamy do lekkiego stężenia.

W niewielkiej miseczce rozpuszczamy we wrzątku (150 ml) kawę rozpuszczalną którą łączymy z alkoholem.


Składniki na polewę czekoladową na maśle:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Wykonanie:

Do blachy (20 x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na zmianę wlewamy / przekładamy ciasto raz białe raz ciemne . Na końcu mieszamy je widelcem. Tak przygotowane, surowe ciasto pieczemy w 160-170 stopniach Celsjusza przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w piekarniku by przestygło.

Następnie przestudzone ciasto wykładamy z piekarnika, wykładamy z blachy i przecinamy w proporcji 2/3 do 1/3. Na grubszą część ciasta wykładamy 1/2 masy budyniowej, na której układamy okrągłe biszkopty ówcześnie namoczone w mieszaninie kawy i alkoholu. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki i na nasączone, okrągłe biszkopty wylewamy równomiernie lekko stężała galaretkę. Ciasto ponownie wkładamy na 45-60 minut do lodówki by galaretka dobrze stężała. Następnie wykładamy ciasto z lodówki i na stężałej galaretce rozkładamy równomiernie pozostałą część masy budyniowej. Masę przykrywamy drugą częścią ciasta. Na wierzch placka wylewamy polewę czekoladową. Ciasto ponownie wkładamy na 60 minut do lodówki. Tuż przed podaniem wierzch naszego ciasta zdobimy wiórkami kokosowymi.

Smacznego


Data publikacji: 23/01/2015


comments powered by Disqus