Ciasto na pizze III

Kiedyś w rodzinnej miejscowości mojego męża była pizzeria w której robiono przepyszne ciasto na pizze. Różnych ciast i pizz próbowałam ale nie mogłam znaleźć jej odpowiednika aż tu znalazłam ten smak, tą puszystość, to ciasto w książce "Kuchnia Polska" z 1960 roku ....

Ocena:
1 5

Podaje składniki na jedną pizze na grubym cieście lub dwie pizze na cienkim cieście.

Blachę/-y do tarty dokładnie smarujemy oliwą z oliwy i delikatnie oprószamy mąką pszenną / tortową.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.

Wszystkie niezbędne składniki, potrzebne do przygotowania pizz należy wcześniej wyjąć z lodówki i pozostawić w ciepłym miejscu.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 300 g mąki pszennej typu 450
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanka letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki - według uznania; u mnie:
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 200 g sera żółtego typu gouda
  • 50 g salami
  • 250 g dowolnej wędliny
  • 200 g seta typu mozzarella
  • 1 sztuka niewielkiego oscypka
  • 6 sztuk koktajlowych pomidorków
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Wykonanie:

W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże.

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej drożdże rozpuszczone w wodzie, sól i olej. Łyżką drewnianą wyrabiamy jednolite, gładkie i do tego elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę a następnie krótko je zagniatamy, wałkujemy i wykładamy nim blachę.

Ciasto z wierzchu smarujemy jedną łyżką oliwy z oliwek, ketchupem i nakładamy na niego farsz według uznania.

Przygotowaną surową pizze pozostawiamy na 10-15 minut by ciasto lekko podrosło wraz ze nałożonymi na nią składnikami.

Surową pizze pieczemy w 200-220 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut (piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg)- ciasto do pizzy jest upieczone gdy ładnie odchodzi od ścianek blaszki i gdy pod spodem mamy jasnozłote ciasto. Po upieczeniu pizze wykładamy z piekarnika i podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 20/03/2014


comments powered by Disqus