Ciasto na pizze III
Kiedyś w rodzinnej miejscowości mojego męża była pizzeria w której robiono przepyszne ciasto na pizze. Różnych ciast i pizz próbowałam ale nie mogłam znaleźć jej odpowiednika aż tu znalazłam ten smak, tą puszystość, to ciasto w książce "Kuchnia Polska" z 1960 roku ....





Podaje składniki na jedną pizze na grubym cieście lub dwie pizze na cienkim cieście.
Blachę/-y do tarty dokładnie smarujemy oliwą z oliwy i delikatnie oprószamy mąką pszenną / tortową.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Wszystkie niezbędne składniki, potrzebne do przygotowania pizz należy wcześniej wyjąć z lodówki i pozostawić w ciepłym miejscu.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki pszennej typu 450
- 15 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanka letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki - według uznania; u mnie:
- 2-3 łyżki ketchupu
- 200 g sera żółtego typu gouda
- 50 g salami
- 250 g dowolnej wędliny
- 200 g seta typu mozzarella
- 1 sztuka niewielkiego oscypka
- 6 sztuk koktajlowych pomidorków
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Wykonanie:
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej drożdże rozpuszczone w wodzie, sól i olej. Łyżką drewnianą wyrabiamy jednolite, gładkie i do tego elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę a następnie krótko je zagniatamy, wałkujemy i wykładamy nim blachę.
Ciasto z wierzchu smarujemy jedną łyżką oliwy z oliwek, ketchupem i nakładamy na niego farsz według uznania.
Przygotowaną surową pizze pozostawiamy na 10-15 minut by ciasto lekko podrosło wraz ze nałożonymi na nią składnikami.
Surową pizze pieczemy w 200-220 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut (piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg)- ciasto do pizzy jest upieczone gdy ładnie odchodzi od ścianek blaszki i gdy pod spodem mamy jasnozłote ciasto. Po upieczeniu pizze wykładamy z piekarnika i podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 20/03/2014
comments powered by Disqus