Ciasto morelowo - mirabelkowe z kremówką

Lekkie biszkoptowe, ucierane ciasto podane z całymi owocami moreli, masą z mirabelek i lekką kremówką z serkiem mascarpone.

Ocena:
1 5

Składniki na blachę 20 cm x 27 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt ucierany :
  • 3 jajka
  • 125 g miękkiej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia by dodatkowo ja spulchnić i przesuszyć.

W osobnej misce ucieramy tłuszcz na puch. Do utartej margaryny dodajemy cukier puder - ucieramy. Następnie dodajemy po jednym jejku, nie przestajemy miksować/ ucierać. Na sam koniec dosypujemy przesianą mąkę i dokładnie łączymy składniki, tak by powstała nam gładka , jednolita masa.

Masę przekładamy na blaszkę do pieczenia.

Surowy biszkopt pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut , na złoty kolor ( do tzw. suchego patyczka - piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.


Składniki na mirabelkową masę:
  • 1 kg wydrylowanych mirabelek
  • 2 opakowania brzoskwiniowej sypkiej galaretki

Za pomocą blendera mirabelki miażdżymy na jednolitą, gładką masę. Powstałą "papkę" wkładamy do rondla z podwójnym dnem i dodajemy do nich dwa opakowania, sypkiej galaretki. Składniki przesmażamy ze sobą, na małym ogniu przez 12-15 minut. Przesmażone mirabelki ściągamy z palnika i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.


Składniki na masę ze śmietany kremówki:
  • 400 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30%-36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/4 szklanki gorącej wody

W 1/4 szklanki gorącej wody dokładnie rozpuszczamy żelatynę.

Śmietanę kremówkę przelewamy do miski i ubijamy na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy serek oraz cukier i ponownie , dokładnie miksujemy. Gdy już mamy połączone składniki dodajemy żelatynę - miksujemy.


Dodatkowo:
  • 250 g wydrylowanych moreli
  • 50-60 g wiórek kokosowych
  • 3 duże kostki białej czekolady
  • zielony pisak z masą cukrową/ lukrową

Dwanaście połówek moreli dzielimy na pół - tak by powstało nam łącznie 24 ćwiartek.

Kostki białej czekolady dzielimy na 6 małych prostokątów a następnie przecinamy je po ukosie tak by powstały nam trójkąty.


Wykonanie:

Czystą, suchą blaszkę do pieczenia wykładamy ponownie świeżym papierem od pieczenia. Na dnie układamy przestudzony, ucierany biszkopt. Na biszkopcie układamy połówki moreli , które przykładamy masa z mirabelek. Masę z mirabelek równomiernie rozkładamy na owocach. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki by masa z mirabelek stężała. Gdy masa z owoców stężeje, wykładamy na nią równomiernie masę powstałą na bazie śmietany kremówki. Następnie kremówkę posypujemy wiórkami kokosowymi. ciasto ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut.

Przed podaniem kawałki ciasta zdobimy - na każdym kawałku ciasta układamy po dwie ćwiartki moreli oraz trójkąt białej czekolady. Dodatkowo zdobimy zielonym pisakiem lukrowym.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/09/2013


comments powered by Disqus