Ciasto "Mleczna kanapka"

Ciasto pyszne, delikatne, idealne na upalne dni. Proste w swym wykonaniu ale za to jak potrafi podniebienie "wzruszyć". Gorąco polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 2 x 3 jajka (wielkość L)
  • 2 x 1/2 szklanka cukru kryształu
  • 2 x 20 g naturalnego kakao
  • 2 x 60 g mąki tortowej
  • 2 x 1,5 łyżki oleju roślinnego/rzepakowego/słonecznikowego
  • 2 x 1,5 łyżki mleka

Mąkę przesiewamy z naturalnym kakao.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę a następnie pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i miksujemy tak długo aż się rozpuści. Do ubitych białek dodajemy stopniowo żółtka, olej oraz mleko i miksujemy składniki do uzyskania jednolite, jasnozłotej masy. Teraz wyłączamy mikser i za pomocą łopatki delikatnie (stopniowo dodajemy) łączymy masę jajeczną z mąkę połączoną z kakao.

Powstała masę wylewamy fo wcześniej przygotowanej formy.

Surowy biszkopt pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone biszkopty pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku.

Z podanych składników pieczemy jeszcze jeden taki sam biszkopt.


Składniki na krem:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 laska waniilii
  • 300 g miękkiego masła

Laskę wanilii rozcinamy na pół i wyciągamy z niej ziarenka.

Mleko (płynne) przelewamy do rondla, dodajemy cukier kryształ, laskę z wanilii i ziarenka jej i doprowadzamy na małym palniku do zagotowania się składników. Ugotowane mleko ściągamy z palnika, odstawiamy do przestygnięcia, wyciągamy laskę wanilii a następnie dodajemy do niego stopniowo mleko w proszku - składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej masy.

Masło przekładamy do makutry i rozcieramy je na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy masę z rondla. Składniki dobrze ze sobą rozcieramy.


Składniki na polewę czekoladową na maśle:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Dodatkowo:
  • 150 g ciemnej czekolady (70% kakao)

Czekoladę łamiemy na małe kawałki i umieszczamy w małej metalowej misce. Miskę wstawiamy do wrzącej wody (ale tak by woda nie nalała się nam do czekolady) i mieszając delikatnie rozpuszczamy czekoladę. Płyn przekładamy do jednorazowego worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 1.


Wykonanie:

Na upieczony, przestudzony biszkopt czekoladowy równomiernie wykładamy krem który przykrywamy drugim biszkoptem czekoladowym. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladowa na maśle. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki i dodatkowo jego wierch zdobimy gorzka czekoladą malując na nim paski za pomocą worka cukierniczego. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 03/06/2016


comments powered by Disqus