Ciasto "Miętusek"
Lubicie mięte? Bo jak tak to jest to idealny przepis dla Was :-). Ciasto owe nie jest za słodkie ale za to lekko - orzeźwiające, delikatnie czekoladowe dzięki biszkoptowi kakaowemu i idealnie przywołujące spragnioną Wiosnę. .





Składniki na blachę 20 x 27 cm.
Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki cukru kryształu
- 3 surowe jajka (wielkość L)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki stołowe oleju (słonecznikowego/roślinnego/rzepakowego )
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka- miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy ( stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam kakaowa masa.
Kakaową masę przekładamy do formy i pieczemy ją w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.
Składniki na krem miętowy:
- 1l mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 60 g)
- 100 ml nalewki miętowej
- 7 łyżek syropu miętowego
- 3 łyżki cukru
- 300 g miękkiego masła
Do kubka wlewamy 150 ml mleka dodajemy do niego sypki budyń oraz cukier kryształ. Składniki łączymy na jednolitą masę. Do rondla nalewamy pozostałe mleko wraz z likierem miętowym -składniki doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy masę z kubka. Powstały budyń gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając by nie przywarł do spodu rondla. Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
W makutrze ucieramy na puch masło. Do utartego masła dodajemy zimny budyń i ucieramy. Do powstałej masy wlewamy alkohol miętowy, który łączymy z masą.
Składniki na piankę miętową:
- 700 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
- 3/4 szklanki wrzącej wody
- 2 galaretki miętowe lub agrestowe
- 50 ml likieru miętowego
- szczypta zielonego barwnika spożywczego (niekoniecznie)
We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki. Do rozpuszczonych galaretek dodajemy likier miętowy oraz barwnik spożywczy - mieszamy. Płyn pozostawiamy do przestygnięcia a nawet lekkiego stężenia.
Dodatkowo:
- 200 g ciemnej czekolady
- 200 g herbatników
Ciemną czekoladę ścieramy na tarce na najwiekszych oczkach.
Wykonanie:
Na upieczony, przestudzony biszkopt czekoladowy rozkładamy równomiernie masę budyniowo-miętową, którą przykrywamy herbatnikami. Na wierzch herbatników wykładamy piankę miętową, wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą.
Tak przygotowane ciasto umieszczamy na 12 godzin w lodówce (by dobrze się schłodziło).
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 18/03/2017
comments powered by Disqus