Ciasto "Marysieńka"
Ciasto "Marysieńka" znalazłam w przepisach Babci Ziuty. A, że pora na orzechy, a do tego ciasto idealne jest na każda uroczystość - postanowiłam je upiec. Bo czy można się oprzeć czekoladowemu biszkoptowi, orzechom włoskim i jakże kremowej a zarazem budyniowej masie?.





Składniki na blachę 20 x 27 cm.
Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopt:
- 7 surowych jaja (wielkość L)
- 150 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 180 g cukru kryształu
- 20 g naturalnego kakao
- 1 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski przesiewamy proszek do pieczenia z mąką pszenną i naturalnym kakao.
Białka oddzielamy od żółtek.
Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier kryształ a następnie mąkę ziemniaczaną. Gdy dobrze się nam połączą składniki dodajemy surowe żółtka i jeszcze chwilę łączymy składniki by uzyskać jednolitą, jasnozłotą masę. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana suche składniki i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki.
Surowe ciasto rozlewamy po równo do dwóch jednakowych blach i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopty pozostawiamy w piekarniku by przestygły.
Składniki na ciasto orzechowe:
- 250 g orzechów włoskich
- 5 surowych białek (z jajek wielkości L)
- 200 g cukru kryształu
- 2 łyżki płynnego miodu
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Orzechy siekamy na dość drobne kawałki i mieszamy je z mąką pszenną
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier kryształ oraz mąkę ziemniaczana wymieszaną z proszkiem do pieczenia i płynny miód- cały czas ubijamy.. Do powstałej masy dodajemy stopniowo orzechy wymieszane z mąką i delikatnie mieszamy (powoli by piana nie opadła).
Surowe ciasto białkowo-orzechowe przekładamy do formy i pieczemy w 170 stopniach Celsiusza przez około 30-35 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w piekarniku by przestygły.
Składniki na masę budyniową:
- 600 ml mleka
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 5 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 1 laska wanilii
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 kieliszek wódki
Do kubka wlewamy 150 ml mleka i rozpuszczamy w nim żółtka oraz mąkę ziemniaczaną - za pomocą rogalki lub miksera.
Pozostałą część (450 ml) mleka wlewamy do rondelka dodajemy do niego cukier kryształ, ziarenka z laski wanilii i wstawiamy na palnik i gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę z kubeczka. Powstałą budyń gotującego na bardzo wolnym ogniu około 5 minut mieszając by powstały budyń się nie przypalił. Następnie wyłączamy palnik, przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.
W misce ubijamy na puch miękkie masło. Miksując cały czas stopniowo dodajemy ugotowany i ostudzony budyń. Po dokładnym połączeniu się składników powoli wlewamy alkohol - cały czas ubijamy masę.
Składniki na polewę czekoladową na maśle:
- 150 g cukru pudru
- 50 g masła
- 50 g gorzkiego kakao
- 4 łyżki mleka
- 1/ 2 łyżeczka rumu
Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.
Dodatkowo:
- 50 - 60 g całych połówek orzechów włoskich
- 150 g zmielonych orzechów włoskich
Wykonanie:
Na upieczony, przestudzony biszkopt wykładamy połowę masy budyniowej, którą przykrywamy ciastem orzechowym. Na wierzch ciasta orzechowego rozkładamy równomiernie pozostałą część masy, którą przykrywamy drugim biszkoptem czekoladowym. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową i zdobimy zmielonymi orzechami włoskimi i jego połówkami. Ciasto umieszczamy na 3 godziny w lodówce (a najlepiej ciasto pozostawić na całą noc).
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 08/11/2016
comments powered by Disqus