Ciasto marchewkowe z morelami

Czas na marchewkę i morele :-).

Ocena:
1 5

Składniki na blachę 25 x 35 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 500 g startej marchewki na drobnych oczkach
  • 300 g maki pszennej/ tortowej
  • 230 g cukru kryształu
  • 4 jajka (wielkość M)
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego/roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 120 g suszonych moreli

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i sodą oczyszczona przesiewamy.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę a następnie dodajemy do niej stopniowo i na przemian żółtka oraz cukier kryształ. Gdy powstanie nam ładna, jasnozłota masa jajeczna dodajemy miód, olej oraz startą marchew i delikatnie mieszamy. Na sam koniec wsypujemy sypkie składniki. Wszystko dokładnie łączymy.

Surową masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 45 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika.


Składniki:
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Dodatkowo:
  • 6 sztuk moreli
  • 100 g migdałów

Migdały siekamy.

Owoce myjemy i usuwamy im pestki.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone ciasto wykładamy z formy i solidnie polewamy je lukrem śmietanowym. Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi migdałami i dekorujemy świeżymi morelami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/11/2018


comments powered by Disqus