Ciasto "mandarynkowy puch"
Zostało mi trochę herbatników a jakiś deser po obiedzie by się przydał.... czary mary i powstało ciacho z herbatnikowym spodem, wkładką czekoladowo-bakaliową, do tego śmietankowy puch, trochę mandarynek i galaretka, dużo galaretki :-).





Składniki na blachę o wymiarach 20 x 27 cm.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na wkładkę czekoladowo-bakaliową:
- 300 g suchych ciastek bez nadzienia np. biszkoptów lub herbatników
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 1 szklanka miksu bakalii (orzechów, rodzynek, skórki pomarańczowej itp.)
Gorzką czekoladę łamiemy w drobne kostki, kawałki i przekładamy je do szklanej, metalowej miski. Miskę z czekoladą umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda się nam nie wlała do czekolady) i mieszając rozpuszczamy czekoladę aż uzyskamy płynną konsystencję. Do płynnej czekolady dodajemy masło - mieszamy.
Suche ciastka przekładamy do woreczka (herbatniki) i za pomocą wałka kruszymy je na pył. Pokruszone ciastka przekładamy do miski.
Do ciastek dodajemy bakalie (orzechy siekamy na mniejsze kawałki), wlewamy płynną czekoladę i za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodatkowo:
- 1 l śmietany do tortów ( lub 1,5 l śmietany kremówki 36% do ciast i deserów + 3 łyżki cukru pudru)
Krem śmietanowy (lub też śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem) wlewamy do miski i ubijamy na sztywno.
Dodatkowo:
- 2 opakowania sypkiej galaretki o smaku np. pomarańczowym
- 800 ml wrzącej wody
- 6 dużych mandarynek
Owoce obieramy ze skórki i kroimy na plastry o grubości około 1 cm.
We wrzącej wodzie rozpuszczamy obie sypkie galaretki i pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Wykonanie:
Spód blaszki wykładamy herbatnikami a następnie równomiernie rozkładamy na nich wkładkę herbatnikowo-bakaliową. Blaszkę umieszczamy na około godzinę w lodówce by wkładka się zwarła. Po godzinie wykładamy blachę z lodówki i wykładamy na wierzch ciasta krem śmietanowy. Na kremie układamy plastry mandarynek i wylewamy lekko stężałą galaretkę. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w lodówce na około 3 godziny (ja pozostawiłam je na noc).
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 01/11/2017
comments powered by Disqus