Ciasto makowo- kokosowe z owocami
Nadmiar białek to nie kłopot gdyż można je wykorzystać do upieczenia makowego ciasta. Do tego pyszna masa kokosowa, świeże truskawki i galaretka. Mmmmniam





Składniki na blaszkę o średnicy 20 cm ( mała tortownica).
Blaszkę należy dobrze natłuścić i oprószyć mąką pszenną / tortową.
Lekko nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.
Składniki na biszkopt makowy:
- 1/2 szklanka białek ( 5 sztuk białek z dużych jajek)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki sypkiego maku
- 50 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Masło przekładamy do niewielkiego rondelka i na bardzo małym ogniu je roztapiamy. Roztopione masło ściągamy z palnika.
Białka wlewamy do miski i ubijamy je na sztywną piane. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier puder - ubijamy ( najlepiej dodawać po łyżce cukru i ubijać). Cały czas ubijamy tylko na średnich obrotach miksera - wlewamy masło. Po jego połączeniu się z pianą stopniowo dodajemy suchy mak - miksujemy. Następnie zamieniamy mikser na łyżkę drewnianą i za jej pomocą mieszamy dosypane suche składniki z pianą. Dobrze wymieszana masę przelewamy do tortownicy.
Surowe ciasto pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut - do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto zostawiamy do przestygnięcia w piekarniku.
Składniki na masę kokosową:
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 3/4 szklanki wody
- 200 g wiórek kokosowych najlepiej bardzo drobnych
- 200 g miękkiego masła
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy do niej cukier. Rondelek ze składnikami wstawiamy na najmniejszy palnik i ba bardzo małym ogniu gotujemy syrop. Syrop jest gotowy wówczas gdy nabrany na łyżkę a następnie wylewamy z niej leje się jednym ciągiem. Gotowy syrop ściągamy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Masło ucieramy na puch. Do utartego masła dodajemy wiórki kokosowe i składniki ucieramy 20 minut ( mikserem z 10 minut minimum). Do utartej masy wlewamy syrop i jeszcze przez 5 minut ucieramy składniki.
Dodatkowo:
- 600 g świeżych truskawek
- 1 opakowanie truskawkowej , sypkiej galaretki
- 400 ml gorącej wody
- 1 kieliszek rumu
Do miski wlewamy wrzącą wodę i rozpuszczamy w niej galaretkę. Powstałą galaretkę odstawiamy do lekkiego stężenia.
Truskawki myjemy, wycinamy im ogonki a następnie dzielimy je na 8-12 części.
Wykonanie:
Zimny, przestudzony biszkopt nasączamy alkoholem. Na biszkopt wykładamy masę kokosową i równo ją rozkładamy. Na masie kokosowej układamy truskawki.
Okrągłą tortownicę, w której piekliśmy biszkopt makowy myjemy i wykładamy po brzegi papierem do pieczenia. do tak przygotowanej tortownicy wkładamy ciasto z masa kokosową i truskawkami. Na truskawki wylewamy lekko stężałą galaretkę. Ciasto wykładamy na 3 godziny ( a najlepiej na całą noc) do lodówki.
Podajemy.
Smacznego
Przydatne linki:
ciasteczkowy-potwor.pl/masa-kokosowa-na-masle
ciasteczkowy-potwor.pl/biszkopt-makowy
Data publikacji: 04/05/2013
comments powered by Disqus