Ciasto makowo- kokosowe z owocami

Nadmiar białek to nie kłopot gdyż można je wykorzystać do upieczenia makowego ciasta. Do tego pyszna masa kokosowa, świeże truskawki i galaretka. Mmmmniam

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o średnicy 20 cm ( mała tortownica).

Blaszkę należy dobrze natłuścić i oprószyć mąką pszenną / tortową.

Lekko nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki na biszkopt makowy:
  • 1/2 szklanka białek ( 5 sztuk białek z dużych jajek)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki sypkiego maku
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Masło przekładamy do niewielkiego rondelka i na bardzo małym ogniu je roztapiamy. Roztopione masło ściągamy z palnika.

Białka wlewamy do miski i ubijamy je na sztywną piane. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier puder - ubijamy ( najlepiej dodawać po łyżce cukru i ubijać). Cały czas ubijamy tylko na średnich obrotach miksera - wlewamy masło. Po jego połączeniu się z pianą stopniowo dodajemy suchy mak - miksujemy. Następnie zamieniamy mikser na łyżkę drewnianą i za jej pomocą mieszamy dosypane suche składniki z pianą. Dobrze wymieszana masę przelewamy do tortownicy.

Surowe ciasto pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut - do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto zostawiamy do przestygnięcia w piekarniku.


Składniki na masę kokosową:
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 szklanki wody
  • 200 g wiórek kokosowych najlepiej bardzo drobnych
  • 200 g miękkiego masła

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy do niej cukier. Rondelek ze składnikami wstawiamy na najmniejszy palnik i ba bardzo małym ogniu gotujemy syrop. Syrop jest gotowy wówczas gdy nabrany na łyżkę a następnie wylewamy z niej leje się jednym ciągiem. Gotowy syrop ściągamy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Masło ucieramy na puch. Do utartego masła dodajemy wiórki kokosowe i składniki ucieramy 20 minut ( mikserem z 10 minut minimum). Do utartej masy wlewamy syrop i jeszcze przez 5 minut ucieramy składniki.


Dodatkowo:
  • 600 g świeżych truskawek
  • 1 opakowanie truskawkowej , sypkiej galaretki
  • 400 ml gorącej wody
  • 1 kieliszek rumu

Do miski wlewamy wrzącą wodę i rozpuszczamy w niej galaretkę. Powstałą galaretkę odstawiamy do lekkiego stężenia.

Truskawki myjemy, wycinamy im ogonki a następnie dzielimy je na 8-12 części.


Wykonanie:

Zimny, przestudzony biszkopt nasączamy alkoholem. Na biszkopt wykładamy masę kokosową i równo ją rozkładamy. Na masie kokosowej układamy truskawki.

Okrągłą tortownicę, w której piekliśmy biszkopt makowy myjemy i wykładamy po brzegi papierem do pieczenia. do tak przygotowanej tortownicy wkładamy ciasto z masa kokosową i truskawkami. Na truskawki wylewamy lekko stężałą galaretkę. Ciasto wykładamy na 3 godziny ( a najlepiej na całą noc) do lodówki.

Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:

ciasteczkowy-potwor.pl/masa-kokosowa-na-masle

ciasteczkowy-potwor.pl/biszkopt-makowy


Data publikacji: 04/05/2013


comments powered by Disqus