Ciasto makowo - jabłkowe

Przepis ten jest oryginalnym przepisem mojej babci Jasi i bez dwóch zdań jest pyszne , bo jak inaczej można powiedzieć o połączeniu kruchego ciasta z makiem i jabłkiem? :)

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 x 27 cm.

Blaszkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 20 g smalcu

Do miski wlewamy żółtka i dodajemy do nich cukier puder - składniki ucieramy na złotą, jednolitą masę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej smalec oraz masło/ margarynę. Za pomocą noża siekamy składniki do momentu pojawienia się grudek . Wtedy dodajemy utarte żółtka z cukrem, jeszcze chwile siekamy składniki a następnie ciasto energicznie zarabiamy ciasto. Powstałe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki.


Składniki na farsz:
  • 270 g cukru pudru
  • 170 g miękkiego masła lub margaryny
  • 6 dużych jajek
  • 6 łyżek kaszy manny " grysiku"
  • 300 g obranych jabłek
  • 200 g suchego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub aromatu waniliowego
  • 5 łyżek rodzynek

Mak wsypujemy do miski i zalewamy go wrzątkiem ( sparzamy ). Sparzony mak pozostawiamy na noc ( mak zalany wodą). Na drugi dzień odcedzamy mak na drobnym sitku. Odcedzony mak przepuszczamy przez maszynkę 3 razy ( mielimy mak).

Wymyte, obrane i z wykrojonymi gniazdami jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Startych jabłek powinno być 300 g.

Żółtka oddzielamy od białek.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Do miski przekładamy miękkie masło / margarynę i ucieramy ją na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy cukier puder i cukier waniliowy - ucieramy. Następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku i dokładnie je rozcieramy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz kaszę mannę - łączymy składniki. Do powstającej masy dodajemy na przemian zmielony mak i starte jabłka oraz bakalie. Na sam koniec do masy dodajemy ubite białka i powoli łączymy je z masą jabłkowo- makową.


Składniki na polewę czekoladową:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Dodatkowo:
  • biały pisak lukrowy

Wykonanie:

Z lodówki wyciągamy ciasto, odwijamy je z foli i na lekko podsypanej mąką tortownicy wałkujemy je na płat ciasta o wymiarach blaszki ( 20 x 27cm - ciasto też możemy rozwałkować w blaszce). Na surowe, kruche ciasto wylewamy masę makowo - jabłkową.

Tak przygotowane ciasto pieczemy w 160 - 170 stopniach Celsjusza przez 45 minut - do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg).

Upieczone ciasto pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do przestygnięcia.

Zimne , upieczone ciasto wykładamy z piekarnika a następnie z formy. Ciasto polewamy polewą czekoladową i pozostawiamy do zastygnięcia się polewy. Następnie na czekoladzie , za pomocą pisaka lukrowego rysujemy kratkę. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 23/11/2013


comments powered by Disqus