Ciasto Leon

Placek ten jest bardzo kolorowy. W jego składzie odnajdziemy jabłka, galaretkę, miód i biszkopt.

Ocena:
1 5

Składniki na prostokątną blaszkę o wymiarach 20 cm x27 cm. Blaszka może być większa - ciasto będzie tylko cieńsze.

Blaszkę prostokątną należy wysmarować margaryna i oprószyć mąką pszenną / tortową.


Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki duże , kopiate mąki pszennej / tortowej
  • 3 łyżki duże, kopiate mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą. Do miski wbijamy białka i dodajemy do nich szczyptę soli. Białka ubijamy na sztywna pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo (po łyżce) dodajemy cukier puder i łączymy go z białkami. Następnie wlewamy żółtka. Ubijamy. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Do masy dodajemy stopniowo przesiane mąki i proszek i delikatnie mieszamy. Po połączeniu się wszystkich składników surowy biszkopt przelewamy do formy.

Surowy biszkopt pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut do tzw. suchego patyczka (jak biszkopt zacznie odchodzić od blaszki to jest to znak, że jest już upieczony).

Biszkopt wyciągamy obracamy do góry nogami i zostawiamy do przestygnięcia.


Placek miodowy:
  • 225 g mąki pszennej / tortowej
  • 100 g margaryny
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 50 g cukru kryształu
  • 1 jajko

Na stolnicy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Do suchych produktów dodajemy margarynę, miód, cukier, śmietanę i jajko. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część należy rozwałkować na wymiar blaszki.

Ciasta pieczemy osobno w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 30 -35 minut.

Po upieczeniu odkładamy je do przestygnięcia.


Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego / waniliowego bez cukru
  • 4-5 łyżek cukru kryształu
  • 250 g masła
  • kieliszek spirytusu

W 150 ml mleka rozrabiamy budyń z cukrem. W rondlu doprowadzamy do zagotowania 350 ml mleka. Do gotującego się mleka wlewamy masę. Powstały budyń gotujemy około 5 minut na małym ogniu, cały czas mieszając by nie przywarł do spodu naczynia. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia.

W makutrze rozcieramy masło. Do roztartego masła dodajemy stopniowo budyń i ucieramy. Z gotowym kremem łączymy alkohol.


Krem jabłkowy:
  • 1 kg obranych jabłek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 opakowanie zielonej galaretki
  • 1 opakowanie żółtej galaretki
  • 1 szklanka gorącej wody

Do dwóch misek wlewamy po 1/2 szklanki gorącej wody. W jednej misce rozpuszczamy zieloną a w drugiej żółtą galaretkę.

Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę i przekładamy je do garnka. Dodajemy do nich cukier i zalewamy 1/2 szklanki wody. Na małym ogniu doprowadzamy je do miękkości. Smażymy je około 10 minut - tak by powstał mus i by wyparowała z naczynia cała woda. Mus jabłkowy dzielimy na dwie części. * do I części musu dodajemy rozpuszczoną zieloną galaretkę * do II części musu dodajemy rozpuszczoną żółtą galaretkę


Wykonanie:

Na placek miodowy kładziemy 1/4 część kremu budyniowego i przykrywamy go kremem z jabłek w galaretce zielonej. Na krem kładziemy 1/4 część kremu budyniowego, który przykrywamy biszkoptem. Na biszkopt kładziemy 1/4 część kremu budyniowego, a na niego krem z jabłek z żółtą galaretką. Na krem z jabłek dajemy 1/4 część kremu budyniowego i przykrywamy go plackiem miodowym. Tak przygotowane ciasto odkładamy na noc do lodówki.

Przed podaniem można go lekko oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego


Data publikacji: 08/06/2013


comments powered by Disqus