Ciasto Leon
Placek ten jest bardzo kolorowy. W jego składzie odnajdziemy jabłka, galaretkę, miód i biszkopt.





Składniki na prostokątną blaszkę o wymiarach 20 cm x27 cm. Blaszka może być większa - ciasto będzie tylko cieńsze.
Blaszkę prostokątną należy wysmarować margaryna i oprószyć mąką pszenną / tortową.
Biszkopt jasny:
- 3 jajka
- 3 łyżki duże , kopiate mąki pszennej / tortowej
- 3 łyżki duże, kopiate mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą. Do miski wbijamy białka i dodajemy do nich szczyptę soli. Białka ubijamy na sztywna pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo (po łyżce) dodajemy cukier puder i łączymy go z białkami. Następnie wlewamy żółtka. Ubijamy. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Do masy dodajemy stopniowo przesiane mąki i proszek i delikatnie mieszamy. Po połączeniu się wszystkich składników surowy biszkopt przelewamy do formy.
Surowy biszkopt pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut do tzw. suchego patyczka (jak biszkopt zacznie odchodzić od blaszki to jest to znak, że jest już upieczony).
Biszkopt wyciągamy obracamy do góry nogami i zostawiamy do przestygnięcia.
Placek miodowy:
- 225 g mąki pszennej / tortowej
- 100 g margaryny
- 4 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
- 50 g cukru kryształu
- 1 jajko
Na stolnicy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Do suchych produktów dodajemy margarynę, miód, cukier, śmietanę i jajko. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część należy rozwałkować na wymiar blaszki.
Ciasta pieczemy osobno w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 30 -35 minut.
Po upieczeniu odkładamy je do przestygnięcia.
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego / waniliowego bez cukru
- 4-5 łyżek cukru kryształu
- 250 g masła
- kieliszek spirytusu
W 150 ml mleka rozrabiamy budyń z cukrem. W rondlu doprowadzamy do zagotowania 350 ml mleka. Do gotującego się mleka wlewamy masę. Powstały budyń gotujemy około 5 minut na małym ogniu, cały czas mieszając by nie przywarł do spodu naczynia. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia.
W makutrze rozcieramy masło. Do roztartego masła dodajemy stopniowo budyń i ucieramy. Z gotowym kremem łączymy alkohol.
Krem jabłkowy:
- 1 kg obranych jabłek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 opakowanie zielonej galaretki
- 1 opakowanie żółtej galaretki
- 1 szklanka gorącej wody
Do dwóch misek wlewamy po 1/2 szklanki gorącej wody. W jednej misce rozpuszczamy zieloną a w drugiej żółtą galaretkę.
Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę i przekładamy je do garnka. Dodajemy do nich cukier i zalewamy 1/2 szklanki wody. Na małym ogniu doprowadzamy je do miękkości. Smażymy je około 10 minut - tak by powstał mus i by wyparowała z naczynia cała woda. Mus jabłkowy dzielimy na dwie części. * do I części musu dodajemy rozpuszczoną zieloną galaretkę * do II części musu dodajemy rozpuszczoną żółtą galaretkę
Wykonanie:
Na placek miodowy kładziemy 1/4 część kremu budyniowego i przykrywamy go kremem z jabłek w galaretce zielonej. Na krem kładziemy 1/4 część kremu budyniowego, który przykrywamy biszkoptem. Na biszkopt kładziemy 1/4 część kremu budyniowego, a na niego krem z jabłek z żółtą galaretką. Na krem z jabłek dajemy 1/4 część kremu budyniowego i przykrywamy go plackiem miodowym. Tak przygotowane ciasto odkładamy na noc do lodówki.
Przed podaniem można go lekko oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Data publikacji: 08/06/2013
comments powered by Disqus