Ciasto kruche z surowymi żółtkami i budyniem

Moja propozycja na kruche ciasto to surowe żółtka z dodatkiem budyniu.

Ocena:
1 5

Skłądniki na ciasto:
  • 220 g mąki pszennej / tortowej
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g margaryny
  • 40 g sypkiego budyniu waniliowego

Wykonanie:

Surowe żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą , gładką , jasnozłotą masę.

Na stolnicę przesypujemy ze soba mąkę, proszek do pieczenia i sypki budyń. Dodajemy pokrojoną w kostke margaryn a także masę jajeczną. Z podanych skłądników wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto owijamy szczelnie folią spozywczą i przekładamy na godzine do lodówki.

Następnie formujemy z nigeo ciasta , babeczki czy też spody do ciast.



Data publikacji: 20/09/2013


comments powered by Disqus