Ciasto kruche z surowymi żółtkami i budyniem
Moja propozycja na kruche ciasto to surowe żółtka z dodatkiem budyniu.
Ocena:





Skłądniki na ciasto:
- 220 g mąki pszennej / tortowej
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g margaryny
- 40 g sypkiego budyniu waniliowego
Wykonanie:
Surowe żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą , gładką , jasnozłotą masę.
Na stolnicę przesypujemy ze soba mąkę, proszek do pieczenia i sypki budyń. Dodajemy pokrojoną w kostke margaryn a także masę jajeczną. Z podanych skłądników wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto owijamy szczelnie folią spozywczą i przekładamy na godzine do lodówki.
Następnie formujemy z nigeo ciasta , babeczki czy też spody do ciast.
Data publikacji: 20/09/2013
comments powered by Disqus