Ciasto kruche z orzechami

Ucierane, kruche, z bezą orzechową, idealne do popołudniowej kawy.... nie skończy się na jednym kawałku gwarantuje.....

Ocena:
1 5

Składniki na blachę 24 x 24 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g mąki pszennej/ tortowej
  • 4 surowe żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na bezę orzechową:
  • 4 surowe białka
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich

Dodatkowo:
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich

Wykonanie:

Mąkę pszenną przesiewamy wraz z mąką ziemniaczaną.

Do miski przekładamy masło i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy cukier puder oraz proszek do pieczenia i dokładnie rozcieramy. Następnie stopniowo wlewamy żółtka- rozcieramy. Do powstałej masy dodajemy zmieszane mąki i dokładnie rozcieramy je z tłuszczem.

Powstałą, surową masę przekładamy do wcześniej przygotowanej formy- rozkładamy ją równomiernie.

Do czystej, suchej miski wlewamy surowe białka i ubijamy je na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodaje cukier puder - ubijamy. Do powstałej bezy wsypujemy zmielone orzechy włoskie i jeszcze chwile miksujemy.

Surową beze przekładamy na (surowe) ciasto, wyrównujemy i na wierzch wysypujemy zmielone orzechy włoskie.

Surowe ciasto pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez 30 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w piekarniku by wystygło. Przestudzone ciasto wykładamy z piekarnika, z formy, kroimy i podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/10/2020


comments powered by Disqus