Ciasto kruche z gotowanych żółtek

Nie dość ze kruche ciasto robimy z ugotowanych żółtek to dodajemy do niego zmielone na pył wiórki kokosowe. Efekt - bardzo kruche ciasto i do tego kokosowe.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blaszki do pieczenia.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia .

Przed pieczeniem należy nagrzać piekarnik.


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 170 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 żółtka gotowane
  • 3 duże łyżki cukru pudru
  • 4 duże łyżki zmielonych na pył wiórków kokosowych (wiórki kokosowe mielimy za pomocą młynka do kawy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Ugotowane na twardo żółtka ścieramy na najdrobniejszych oczkach, na tarce lub też rozcieramy je w makutrze.

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, zmielone wiórki kokosowe, posiekana w kostkę margarynę i starte żółtka. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.

Stolnice podsypujemy lekko mąką. Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. Z płatu ciasta wycinamy różne wzory. Surowe ciastka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut.

Po upieczeniu wykładamy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.


Poniżej podaję przepis w którym został wykorzystany powyższy przepis:

ciasteczkowy-potwor.pl/ciasteczka-polkruche-wielkanocne


Data publikacji: 03/04/2013


comments powered by Disqus