Ciasto kruche z gotowanych i surowych żółtek
Pyszne, kruche ciasto nadajace się na ciasteczka, babeczki jak i spody do ciast.
Ocena:





Składniki na ciasto:
- 9 żółtek gotowanych na twardo
- 1 surowe żółtko
- 200 g cukru pudru
- 200 g margaryny / masła
- 400 g mąki pszennej / tortowej
- 40 g budyniu sypkiego waniliowego / śmietankowego
Wykonanie:
Ugotowane na twardo żółtka ścieramy na najdrobniejszych oczkach na tarce lub ucieramy je na pył w makutrze / donicy. Mąkę , budyń oraz cukier puder przesypujemy na stolnicę. Do mącznych produktów dodajemy tłuszcz i żółtka ( surowe i starte gotowane). Z podanych składników wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta wycinamy ciasteczka, babeczki jak i wałkujemy je na spody do ciasta.
Ciasto pieczemy zawsze w 200 stopniach Celsjusza.
Poniżej podaje link w którym wykorzystałam powyższy przepis:
www.ciasteczkowy-potwor.pl/babeczki-motyle
Data publikacji: 17/04/2013
comments powered by Disqus