Ciasto kruche z gotowanych i surowych żółtek

Pyszne, kruche ciasto nadajace się na ciasteczka, babeczki jak i spody do ciast.

Ocena:
1 5
Składniki na ciasto:
  • 9 żółtek gotowanych na twardo
  • 1 surowe żółtko
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g margaryny / masła
  • 400 g mąki pszennej / tortowej
  • 40 g budyniu sypkiego waniliowego / śmietankowego

Wykonanie:

Ugotowane na twardo żółtka ścieramy na najdrobniejszych oczkach na tarce lub ucieramy je na pył w makutrze / donicy. Mąkę , budyń oraz cukier puder przesypujemy na stolnicę. Do mącznych produktów dodajemy tłuszcz i żółtka ( surowe i starte gotowane). Z podanych składników wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta wycinamy ciasteczka, babeczki jak i wałkujemy je na spody do ciasta.

Ciasto pieczemy zawsze w 200 stopniach Celsjusza.


Poniżej podaje link w którym wykorzystałam powyższy przepis:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/babeczki-motyle


Data publikacji: 17/04/2013


comments powered by Disqus